Το τεστ ερωτήσεων που δείχνει αν κινδυνεύετε από σύνδρομο burnout

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σύνδρομο burnout
Το σύνδρομο burnout περιγράφει επί της ουσίας την εργασιακή εξουθένωση, έναν ειδικό τύπος εργασιακού άγχους και στρες, μια κατάστασης που εκδηλώνεται με σωματική, συναισθηματική και ψυχική εξάντληση σε συνδυασμό με αμφιβολίες για την ικανότητά σας και την αξία της εργασίας σας.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε σύνδρομο burnout, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς θα κατανοήσετε καλύτερα αυτό το φαινόμενο.

Υπάρχουν 9 βασικές ερωτήσεις στις οποίες, αν απαντήσετε με ειλικρίνεια, αποτυπώνεται το αν και κατά πόσον κινδυνεύετε με σύνδρομο burnout. Είναι ένας είδος τεστ που μπορείτε να κάνετε τόσο στον εαυτό σας, όσο και σε άλλους ανθρώπους γύρω σας.

Απευθύνετε λοιπόν στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

  1. Εκδηλώνετε κυνική ή επικριτική συμπεριφορά στην εργασία σας;
  2. Μήπως “σέρνεστε” κάθε μέρα για να πάτε στη δουλειά και έχετε πρόβλημα να ξεκινήσετε να εργάζεστε τη στιγμή που θα φτάσετε;
  3. Έχετε γίνετε οξύθυμοι ή ανυπόμονοι με συναδέλφους και πελάτες;
  4. Μήπως δεν έχετε την ενέργεια να είστε σταθερά παραγωγικοί;
  5. Νιώθετε έλλειψη ικανοποίησης από τα επιτεύγματά σας;
  6. Νιώθετε “απογοητευμένοι” για τη δουλειά σας;
  7. Χρησιμοποιείτε το φαγητό, φάρμακα ή αλκοόλ για να αισθανθείτε καλύτερα, ή απλά για να “μην αισθάνεστε τίποτα απολύτως”;
  8. Μήπως έχουν αλλάξει οι συνήθειές σας στον ύπνο και στην όρεξή σας;
  9. Έχετε ανεξήγητους πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη ή άλλες σωματικές ενοχλήσεις;

Αν απαντήσατε “ναι” σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως να αντιμετωπίζετε ένα μικρό πρόβλημα επαγγελματικής εξουθένωσης. Φυσικά, όσα περισσότερα ήταν τα “ναι”, τόσο πιο κοντά είστε στο σύνδρομο burnout.

http://www.mayoclinic.org