Πιο επικίνδυνος ο κοινωνικός στιγματισμός από την ψυχική νόσο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κοινωνικός στιγματισμός
Ο κοινωνικός στιγματισμός, που συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες και τη θεραπεία τους, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για συχνά εγκλήματα που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παύλος Σακκάς, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Καθημερινά Εγκλήματα και Ψυχική Αρρώστια».

«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, ο κοινωνικός στιγματισμός αναγκάζει τους ανθρώπους να βάζουν το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», με αποτέλεσμα συχνά να γινόμαστε μάρτυρες σκληρών εγκλημάτων», τόνισε ο κ. Σακκάς.

Λύση σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα και όχι μόνο την ελληνική κοινωνία, μπορεί να δώσει η πρόληψη, επαναλαμβάνουν οι επιστήμονες, καθώς πρέπει να γίνει ανάδειξη του προβλήματος, διάγνωση και στη συνέχεια θεραπεία της νόσου της σχιζοφρένειας που ευθύνεται, κυρίως, για την πλειονότητα αυτών των συχνών εγκλημάτων.

Η μακροχρόνια θεραπεία της σχιζοφρένειας με τα σύγχρονα σκευάσματα δεν περιθωριοποιεί τον πάσχοντα, ο οποίος μπορεί να ζει και να εργάζεται όπως κάποιος που πάσχει από διαβήτη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Όμως, το λάθος που κάνουν οι συγγενείς και το περιβάλλον του πάσχοντα, κάτω από την πίεση του κοινωνικού στίγματος αλλά και της άγνοιας πολλές φορές, είναι η απόκρυψη του προβλήματος, το οποίο στη συνέχεια έχει τραγικές συνέπειες.

«Έγκλημα είναι η μη θεραπεία του πάσχοντα», επεσήμανε ο κ. Σακκάς, εξηγώντας ότι οι συγγενείς του πάσχοντα δεν θα πρέπει να νιώθουν ενοχές και πως μέλημά τους θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση του ασθενούς και η πιστή τήρηση της θεραπείας του. Η θεραπεία στις περιπτώσεις των ψυχικών ασθενειών είναι μακροχρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να είναι διά βίου.

Η σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια, όπως εξήγησε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι γονιδιακή και κληρονομική νόσος και σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες κάποια στιγμή θα εμφανιστεί στη ζωή του ατόμου που έχει κληρονομήσει τα γονίδια.

Τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής είναι η απόσυρση από τις καθημερινές δραστηριότητές του και η απομόνωσή του στο σπίτι. Αυτά τα σημάδια θα πρέπει να ενεργοποιήσουν του οικείους του και στην περίπτωση οικογενειακού ιστορικού είναι αναγκαία η ιατρική γνωμάτευση και θεραπεία. Αυτό αποτελεί την ουσιαστική πρόληψη, τόσο για την προστασία του πάσχοντα, αν έχει αυτοκτονικές τάσεις, αλλά και έναντι των υπολοίπων ανθρώπων. Η ψυχοθεραπεία βοηθά στη διαχείριση του προβλήματος.

Το ιατρικό απόρρητο

Τέλος, ο κ. Σακκάς αναφέρθηκε στην υπόθεση του Αμερικανού πεζοναύτη, ο οποίος πριν από λίγο καιρό σκότωσε, στο διεθνές αεροδρόμιο της Φλόριντας, με περίστροφο, πέντε συνεπιβάτες του και τραυμάτισε άλλους έξι, αλλά και στην περίπτωση του Γερμανού πιλότου, ο οποίος το 2015 έριξε το αεροσκάφος στις γαλλικές Άλπεις σκοτώνοντας 150 επιβάτες.

«Και στα δύο αυτά εγκλήματα, οι πρωταγωνιστές ήταν ψυχικά ασθενείς και δεν θα έπρεπε ο πρώτος να φέρει όπλο και ο δεύτερος να βρίσκεται στο πιλοτήριο του αεροσκάφους», σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι το θέμα της άρσης του ιατρικού απορρήτου υπό προϋποθέσεις απασχολεί την παγκόσμια ιατρική κοινότητα στις περιπτώσεις που ο ασθενής υπηρετεί στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις ή δουλεύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είναι το “σημάδι” που προδίδει την επερχόμενη σχιζοφρένεια

Σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή: Πώς «διαχέεται» μέσα στην οικογένεια

Κατάθλιψη: Τεστ αυτο-αξιολόγησης από το βρετανικό Ε.Σ.Υ. – Κάντε το ΕΔΩ

Πώς εκδηλώνεται σωματικά η κατάθλιψη: 9 συμπτώματα