Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά – Νέες οδηγίες ανά ηλικία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ύπνο
Δεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετές ώρες την ημέρα και αυτό είναι ένα πρόβλημα, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο ελλιπής/κακός ύπνος μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων, όπως η παχυσαρκία και η καρδιοπάθεια.

Και το ίδιο ισχύει και για τον ύπνο των παιδιών. Η διείσδυση των smartphones, των tablets και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τις βραδινές συνήθειες των παιδιών και τα “εμποδίζουν” από το να κοιμηθούν όσο τους είναι απαραίτητο.

Για να βοηθήσει τους γονείς να αντιληφθούν καλύτερα το πόσος ύπνος είναι απαραίτητος για τα παιδιά τους, μια ομάδα 13 εμπειρογνωμόνων του ύπνου, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, έχουν εκδώσει οδηγίες για τις ενδεδειγμένες ώρες ύπνου. Οι συμβουλές τους έχουν υιοθετηθεί -μεταξύ άλλων- από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Με βάση αυτά που διαπίστωσαν οι επιστήμονες μέσα από 864 έρευνες για τις συνήθειες ύπνου των παιδιών και των επιπτώσεων αυτών για την υγεία τους, κατέληξαν στο ότι τα παιδιά που δεν κοιμούνται τις συνιστώμενες ώρες ύπνου σε τακτική βάση, έχουν αυξημένα προβλήματα προσοχής, συμπεριφοράς και μάθησης, καθώς και υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, υπέρτασης και κατάθλιψης. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα όριο ως προς το όφελος του ύπνου, αφού ο υπερβολικός ύπνος (πολλές ώρες δλδ) συσχετίστηκε με αυξημένα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας και θεμάτων ψυχικής υγείας.

Δείτε τις νέες οδηγίες των ειδικών για το πόσο ύπνο πρέπει να κάνουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους:

  • Μωρά 4 μηνών έως 1 έτους: 12-16 ώρες/ημέρα
  • Παιδιά από 1 έτους έως 2 ετών: 11-14 ώρες/ημέρα
  • Παιδιά από 3 ετών έως 5 ετών: 10-13 ώρες/ημέρα
  • Παιδιά από 6 ετών έως 12 ετών: 9-12 ώρες/ημέρα
  • Έφηβοι: 8-10 ώρες/ημέρα

http://time.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πονοκέφαλος μετά τον ύπνο: ΟΛΕΣ οι πιθανές αιτίες για να τον αποτρέψετε

Πόνος στην πλάτη όταν ξυπνάτε: Πώς να τον αποφύγετε στον ύπνο

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Σύγχρονη θεραπεία για το σύνδρομο άπνοιας και το ροχαλητό στον ύπνο