Πιστεύετε ότι τα «καλά» σας γονίδια κρατούν την επιδερμίδα σας νεανική; Λάθος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε ποσοστό που αγγίζει το 80%, η κατάσταση του δέρματος και ειδικά της επιδερμίδας του προσώπου, του λαιμού και των χεριών μας, αντικατοπτρίζει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και την προστασία που μέσω των καλλυντικών και της διατροφής προσφέρουμε στο δέρμα μας. Μόνο το 20% της ...ομορφιάς μας οφείλεται στα γονίδια!

Είναι σοκαριστικό να το πληροφορείται κάποιος αυτό καθώς μεγαλώνουμε ακούγοντας να μας λένε οι μεγαλύτερες της οικογένειας  ότι κληρονομήσαμε το ωραίο ή προβληματικό δέρμα της γιαγιάς ή της μαμάς μας… Αλλά δεν είναι έτσι. Όπως υπογραμμίζει η δερματολόγος Αν Μπούλοκ, διεθνής ιατρική διευθύντρια της Vichy, τα exposome, δηλαδή όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες που δεν σχετίζονται με τον οργανισμό και τα γονίδιά μας, έχουν τον πρώτο λόγο στη γήρανση ή την διατήρηση της νεότητας.

Η σωστή διατροφή και οι υγιεινές συνήθειες ζωής, σε συνδυασμό με την χρήση σωστών καλλυντικών που θα δημιουργήσουν μία ασπίδα προστασίας πάνω από την επιδερμίδα, είναι αυτά που θα μας διατηρήσουν νέες… Αντίθετα, η έκθεση στο καυσαέριο, τον ήλιο και ειδικά τις UVA ακτίνες θα μας γεράσουν πριν από την ώρα μας!

Τα exposome

Πρόκειται για την έκθεση στον ήλιο, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, τις λίγες ώρες ύπνου, την κακή διατροφή, τις εξαντλητικές δίαιτες αλλά και το στρες που ταλαιπωρεί όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού μας. Δεν υπάρχει γονίδιο για να τα νικήσει αυτά. Είναι ανίκητα. Αλλά όχι εντελώς αν έχουμε επίγνωση της ύπαρξης και της δράσης τους και προσπαθούμε συνεχώς να τα υπερβούμε.

Οι UVA ακτινοβολίες

Ένα παράδειγμα είναι ο ήλιος. Το κρυφό «όπλο» του ήλιου κατά της ομορφιάς μας είναι αυτές οι ακτίνες, οι UVA, που ενώ δεν μας δημιουργούν έγκαυμα, ούτε κάτι άλλο εμφανές και οδυνηρό, κάνουν μεγάλο κακό! Κι αυτό το κακό είναι οι λεπτές ρυτίδες, οι δυσχρωμίες και τελικά η γήρανση του δέρματος ειδικά στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο καθόλη την διάρκεια του έτους, όπως είναι πρόσωπο και τα χέρια. Είναι πολύ σημαντικό ως εκ τούτου, να προστατευόμαστε χειμώνα και καλοκαίρι με σωστές αντηλιακές κρέμες ημέρας από τις ακτινοβολίες αυτές.

Η εταιρία στην οποία εργάζεται η κυρία Μπούλοκ έδωσε υποτροφία 15.000 ευρώ σε νέο επιστήμονα που εργάζεται πάνω στα exposome και θα επαναλάβει την ίδια χορηγία και φέτος με κάποιον άλλον. Σκοπός είναι να αναπτυχθούν νέα καλλυντικά που θα στοχεύουν ακριβώς σε αυτόν τον τομέα, στον οποίο άλλωστε η συγκεκριμένη εταιρία είναι πρωτοπόρος εδώ και χρόνια.

anne