Οστρακιά*

  • Από Iatropedia

Τι είναι νόσος

Η οστρακιά είναι μια λοιμώδης νόσος ,που προκαλείτε από τα στελέχη του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν 

Η νόσος οφείλεται στα στελέχη του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου που παράγουν ερυθρογόνο τοξίνη. Η οστρακιά αφήνει μόνιμη ανοσία, για την ερυθρογόνο τοξίνη, αλλά και για τον τύπο του υπεύθυνου στρεπτόκοκκου. Η αντιτοξινική ανοσία ελέγχεται με την δερμοαντίδραση του Dick. Έαν υπάρχει ανοσία η αντίδραση είναι αρνητική και δεν υπάρχει καμιά διήθηση η ερυθρότητα. Μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Ως επί το πλείστον προσβάλει, παιδιά και των δύο φύλων, ηλικίας 2-8 ετών , ποτέ όμως βρέφη κάτω των 6 μηνών και σπάνια τους ενήλικες.

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

Μετά από την επώαση 2-5 ημερών, η νόσος εισβάλει απότομα με υψηλό πυρετό, ρίγος και εμέτους . Ο φάρυγγας, η μαλθακή υπερώα (ουρανίσκος) και η σταφυλή «είναι πολύ κόκκινα» και παρουσιάζουν πετεχειώδες εξάνθημα που καλύπτεται από επίχρισμα. Η χαρακτηριστική μοροειδής γλώσσα (σαν μούρο) λόγο διόγκωσης των θηλών παρατηρείται στα μισά περίπου περιστατικά.
Το εξάνθημα εμφανίζεται 12-72 ώρες μετά, από την αρχή της νόσου . Είναι διάχυτο μικροκηλιδοβλατιδώδες (μικρές κοκκινίλες με λεπίδες) και εξαφανίζεται με την πίεση . Αρχίζει από τον τράχηλο , τις μασχάλες , τις βουβωνικές πτυχές και γρήγορα επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα .Τα μάγουλα είναι κόκκινα ενώ η περιόχη γύρω από το στόμα λευκή (σημείο Filatof). Το εξάνθημα διαρκεί 3-7 ημέρες και στην συνέχεια το δέρμα απολεπίζεται.

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Η κλινική εξέταση (κλινική εικόνα-εξάνθημα) και η καλή λήψη του ιστορικού είναι σημαντικά στοιχεία για τη διάγνωση της νόσου. Εξετάσεις όπως μικροβιολογικές (αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων άνω του 15000-20000 κ.ο.π) και καλλιέργεια του φαρυγγικού επιχρίσματος καθορίζουν την αιτία της νόσου.

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν μικροβιακές επιπλοκές όπως τραχηλική λεμφαδενίτιδα, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, σπειραματονεφρίτιδα κ.α.

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η χρήση αντιβιοτικών όπως η πενικιλίνη για 10 ημέρες αποτελεί την βάση της θεραπείας. ( μετά την πρώτη-δεύτερη ημέρα η νόσος συνήθως υποχωρεί ). Σε περιπτώσεις, αλλεργίας προς την πενικιλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ερυθρομυκίνη, όπως και σε άλλες παθήσεις.

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία όπως και η απομόνωση του αρρώστου για 48 ώρες μετά από την αρχή της θεραπείας είναι η καλύτερη πρόγνωση και προφύλαξη για την οστρακιά. Δεν υπάρχει τρόπος επίκτητης ανοσοποίησης.

 

Κιουρής Πέτρος, Παιδίατρος

Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν