Καρκίνος των όρχεων*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος


Με τον όρο Καρκίνος των Όρχεων περιγράφουμε  τις κακοήθειες που αναπτύσσονται στους όρχεις.

 

 

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν


Για την εμφάνιση κακοήθειας στους Όρχεις ενοχοποιούνται τα εξής:

  • Η κρυψορχία. (μή κάθοδος των όρχεων και των δύο ή του ενός απο την πύελο μεσω του βουβωνικού πόρου στην τελική τους θέση το όσχεο (ο σάκος που περιέχει τους όρχεις) .
  • Χημικοί παράγοντες- Περιβάλλον . Αυξημένη τάση παρατηρείται επίσης σε έκθεση σε πολυβινυλοχλωρίδιο.
  • Έκθεση σε οιστρογόνα κατα την εμβρυακή ηλικία.
  • Προχωρημένη ηλικία της μητέρας κατά την κύηση.
  • Σύνδρομo Down.Σύνδρομο Klinefelter
  • Λοίμωξη με HIV.
  • Καρκίνωμα in situ (αρχόμενος καρκίνος αλλού) αυξάνει επίσης την πιθανότητα προσβολής. 

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία


Είναι μία από τις παθήσεις  που εμφανίζονται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών. Ο καρκίνος των Όρχεων συνιστά το 1% των καρκίνων στον άνδρα και η αιτιολογία του δεν είναι γνωστή. Εικάζεται οτι σχετίζεται με την κρυψορχία αφού ο κίνδυνος νεοπλάσματος είναι 20-40 φορές μεγαλύτερος σε κρυψορχικούς ασθενείς.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα


Η ασθένεια εκδηλώνεται  με διόγκωση του όρχεως σημείο που δεν πρέπει να αγνοείται .Άν υπάρχουν μεταστάσεις προστίθενται τα αντίστοιχα συμπτώματα. Αν ο όγκος παράγει β-HCG (ορμόνη β χοριακή) μπορεί να παρατηρηθεί γυναικομαστία (αύξηση του μεγέθους των μαστών-ασύνηθες σε μή παχύσαρκο άνδρα).   

 

 

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις


Εκτός απο τις κλασσικές εξετάσεις Γενική αίματος, Ακτινογραφία Θώρακος Αξονική Τομογραφία Άνω και Κάτω Κοιλίας. Σημαντική εξέταση είναι η μέτρηση της LDH (γαλακτικής διυδρογενάσης) όπου σχετίζεται με το κυτταρικό φορτίο της νόσου ,Kαρκινικοί Δείκτες (AFP, β-HCG, LDH)-οι οποίοι είναι χρήσιμοι για την παρακολούθηση της πορείας της  νόσου .Σημαντικές εξετάσεις είναι επίσης ο αμφοτερόπλευρος υπέρηχος των όρχεων, η Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου αν υπάρχουν ενδείξεις , το ολόσωμο Σπινθηρογράφημα οστών , Μαγνητική Τομογραφία Άνω και Κάτω Κοιλίας με την οποία διαπιστώνουμε  τον βαθμό διήθησης και την παρουσία διογκωμένων λεμφαδένων. Επίσης σημαντική εξέταση είναι και η εξέταση γονιμότητας.

 

 

Ποιες είναι οι επιπλοκές-Προγνωστικοί παράγοντες


Προγνωστικοί παράγοντες είναι: Το στάδιο της νόσου (Stage 1-4), η εντόπιση ,η κλινική εικόνα (χειρότερη πρόγνωση έχουν όσοι παρουσιάζουν διήθηση παραορτικών λεμφαδένων ή απομακρυσμένες μεταστάσεις πνεύμονες ,ήπαρ, μεσοθωράκιο  ,οστά, εγκέφαλος  ), ο ιστολογικός τύπος πχ  Σεμίνωμα ή Μη Σεμινωματώδεις όγκος ( Εμβρυικό καρκίνωμα ,Τερατοκαρκίνωμα) ή Χοριοκαρκίνωμα.

 

 

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης


Η αρχική θεραπεία είναι η χειρουργική. Σε κάθε περίπτωση όγκου όρχεως εκτελείται διαβουβωνική ορχεκτομή ώστε να τεθεί η διάγνωση και ανάλογα με τον Ιστολογικό Τύπο της νόσου και το στάδιο της νόσου να ακολουθήσει ΧΜΘ ή και Ακτινοθεραπεία  ώς συμπληρωματική θεραπεία μετά απο ΧΜΘ για την μείωση των τοπικών υποτροπών. Βιοψία όρχεως συνιστά κίνδυνο διασποράς της νόσου και αυξημένο ρίσκο απομακρυσμένων μεταστάσεων. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι σε Σεμίνωμα σταδίου Ι δικαιολογείται μετά την ορχεκτομή και η απλή παρακολούθηση και όχι άλλη συμπληρωματική θεραπεία επειδή η πιθανότητα διηθήσεως των παραορτικών λεμφαδένων είναι μόνο 15-20% που σημαίνει οτι τέτοια είναι και η πιθανότητα υποτροπής  αν δεν χορηγηθεί άλλη αγωγή.

 

 

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο


Η χειρουργική αποκατάσταση της κρυψορχίας  μειώνει τον κίνδυνο εάν γίνει πρίν από την ηλικία των 6 ετών. Η προστασία από εξωγενείς καρκινογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος είτε σε χώρους εργασίας, προστασία από χημικές ουσίες με ενδεδειγμένα μέτρα προφύλαξης, αποφυγή έκθεσης σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και έντονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

 

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε ότι για την πρόληψη της νόσου σημαντική είναι και η αντιμετώπιση των συχνών λοιμώξεων ορχίτιδες  ειδικά  γιατί χρόνιες φλεγμονές αυξάνουν τον κίνδυνο για  καρκινωματώδεις βλάβες που με τη σειρά τους εξελίσσονται σε καρκίνο.        

 

 

Φωτεινέας Ανδρέας, Ειδ. Ακτινοθεραπευτής 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν