«Το «πάρτι» της σπατάλης στην υγεία το διοργάνωνε η Πολιτεία»! Ποιοι ήταν καλεσμένοι κατά δήλωσή τους;

  • Iatropedia
Βέλη εξαπέλυσε εναντίον του Υπουργείο Υγείας ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κατηγορώντας τους αρμόδιους φορείς πως στερούν φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς, καθυστερώντας να τιμολογήσουν τα νέα σκευάσματα. Μάλιστα ο πρόεδρος των φαρμακοβιομηχάνων ερωτηθείς για το πολύχρονο «πάρτι» στην Υγεία που περιελάμβανε σπατάλες, διαφθορά και κακοδιαχείριση, υπογράμμισε με νόημα ότι το «πάρτι το διοργάνωνε η πολιτεία. Εμείς ήμασταν απλοί καλεσμένοι. Αφού κληθήκαμε, να μην παραστούμε;»

Στο μεταξύ σοβαρότατες ευθύνες καταλογίζουν στο Υπουργείο Υγείας τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), για την καθυστέρηση στην τιμολόγηση νέων φαρμάκων και το συνεπακόλουθο αποκλεισμό των Ελλήνων ασθενών από τις νέες θεραπείες.

Η καθυστέρηση στην τιμολόγηση καινοτόμων φαρμάκων για βαρύτατες ασθένειες έχει φθάσει τους 19 μήνες και δεν είναι λίγοι οι Έλληνες ασθενείς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να τα προμηθευτούν! Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κώστας Φρουζής άφησε να εννοηθεί πως πίσω από την τακτική αυτή κρύβονται ύποπτα συμφέροντα, ενώ κάλεσε τον νέο Υπουργό Υγείας να απαντήσει μέσω των ΜΜΕ στους Έλληνες ασθενείς που ταλαιπωρούνται, γιατί καθυστερούν να φθάσουν στην ελληνική αγορά τα φάρμακα που μπορεί να τους σώσουν τη ζωή.

Ο ΣΦΕΕ ζητάει την άμεση πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ασθενών, ενώ κρίνει επιτακτική την ανάγκη σωστής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που αποδεικνύεται ανεπαρκής και ελλιπώς σχεδιασμένη, ώστε να είναι βιώσιμο το σύστημα Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως ο Οργανισμός οφείλει στις φαρμακευτικές εταιρείες πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ και άλλο 1 δισεκατομμύριο οφείλουν τα νοσοκομεία, στρατιωτικά και του ΕΣΥ.

Εκτός από τα χρέη, οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και από το κούρεμα των ομολόγων, που τους είχε αναγκαστικά δώσει το κράτος, έναντι παλαιότερων οφειλών των Νοσοκομείων.

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Το 2009 ο Δημόσιος Φαρμακευτικός Προϋπολογισμός ήταν, συνολικά 7 δις € και στο τέλος του 2012 θα πέσει στα όρια των 4 δισεκατομμύρια, ενώ το 2011, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων αποτέλεσε μόνο το 15% του συνολικού κόστους λειτουργίας του ΕΣΥ. «Δεν ζητούμε να εξαιρεθούμε από την προσπάθεια για εξορθολογισμό της δαπάνης. Περιμένουμε, όμως, να δούμε παρεμβάσεις και στο υπόλοιπο 85% της πίτας», σημείωσε.