Τι συμβαίνει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Δημόσιας Υγείας" χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Χρήστος Κέλλας, την αναστολή λειτουργίας του τμήματος αιμοδοσίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας που βάζει σε κίνδυνο την διεξαγωγή όλων των χειρουργείων.

Ο κ. Κέλλας αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή τους ότι «το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, αναβάλλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία του, γιατί τα χρήματα του προϋπολογισμού του Τμήματος Αιμοδοσίας, μεταφέρθηκαν σε άλλους κωδικούς. Αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων και υλικών…»

Τα προβλήματα δεν είναι σημερινά στο άλλοτε κραταιό νοσοκομείο της Θεσσαλίας… Στις 7 Αυγούστου 2015 το iatropedia έγραφε: «Οι καρκινοπαθείς από τη Θεσσαλία αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για να κάνουν τις θεραπείες τους ενώ όσοι έχουν δυσκολία στο να μετακινηθούν αντιμετωπίζουν αξεπέραστα προβλήματα»…

Στις 28 Οκτωβρίου του 2015 το iatropedia έγραφε μεταφέροντας στοιχεία από το Σωματείο Εργαζομένων: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, έχει από καιρού ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλες τις βαθμίδες των υπαλλήλων. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια. Το νοσοκομείο βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του. Συγκεκριμένα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία υπάρχουν συνολικά 142 κενές θέσεις, στη Διοικητική Υπηρεσία 38 κενές θέσεις, στην Τεχνική Υπηρεσία έξι κενές θέσεις και τέλος στην Ιατρική Υπηρεσία οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 90».

Και μόλις στις 8 Οκτωβρίου 2016 το iatropedia έγραψε: «Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει τη συμπαράσταση της στους γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, οι οποίοι απαιτούν το αυτονόητο, την πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους, που καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη στάση της αναπληρώτριας διοικήτριας απέναντι στους εκπροσώπους της Ένωσης του Νοσοκομείου. Η διοίκηση σκόπιμα καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό όταν λέει ότι οι κινητοποιήσεις ευθύνονται για τα προβλήματα του νοσοκομείου και την ταλαιπωρία των ασθενών».

Το τελευταίο γεγονός με το τμήμα Αιμοδοσίας έρχεται 15 ημέρες μετά την ανακοίνωση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, που ενημέρωνε τους πολίτες ότι είναι αδύνατη η λειτουργία του χειρουργείου και τους καλούσε να απευθύνονται στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας… Δηλαδή και στο Πανεποιστημιακό Λάρισας…!

 Στην χθεσινή του ανακοίνωση ο κ. Κέλλας καταλήγει: «Πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Δημόσιας Υγείας της χώρας και φέρει τις υπογραφές Τσίπρα, Ξανθού, Πολάκη. Η παραμονή στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πλέον, γίνεται επικίνδυνη για την χώρα και τους πολίτες. Ο κατήφορος της Κυβέρνησης δεν έχει τέλος…».