«Θερίζει» η κατάθλιψη τους Έλληνες αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

  • Iatropedia
Τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την δημόσια υγεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, επισήμανε ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Νίκος Μανιαδάκης στα πλαίσια του 1ου Mental Health Conference. Σοκαριστικό είναι ότι στη χώρα μας οι ψυχικές διαταραχές είναι υψηλά (4ες στη σειρά) σε συχνότητα πρόκλησης απουσίας απ΄την εργασία ή και αναπηρίας...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Μανιαδάκης, τουλάχιστον το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης νοσεί ετησίως από κάποια ψυχική διαταραχή, με κυρίαρχες την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Μάλιστα, σοκαριστικό είναι ότι οι ψυχικές διαταρχές έχουν ξεπεράσει τον σακχαρώδη διαβήτη σε αριθμό ασθενών.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 7% του πληθυσμού μέσα σε ένα έτος θα νοσήσει μόνο από αυτές τις δύο ψυχικές διαταραχές. Τα ψυχικά νοσήματα προκαλούν αναπηρία στους ασθενείς που προσβάλουν. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση LANCET αναφέρεται ότι ασθενείς με ψυχικά νοσήματα (όπως είναι η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη) αξιολογούνται από τους συνανθρώπους τους ότι εμφανίζουν βαθμό αναπηρίας ίσο ή και μεγαλύτερο σε σχέση με ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα ή καταστάσεις όπως ο μεταστατικός καρκίνος…

Ο δείκτης που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αξιολόγηση του φορτίου με το οποίο επιβαρύνονται οι κοινωνίες από τα διάφορα νοσήματα, είναι τα DALYs (Disability-Adjusted-Life-Years), μια ποσοτική και ποιοτική έκφραση των ετών ζωής που χάνονται από ασθένεια, ανικανότητα ή πρώιμο θάνατο. Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών τους τα ψυχικά νοσήματα συνδέονται με σημαντικό φορτίο.

Στην Ελλάδα, τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν την 4η αιτία χαμένων DALYs και την 2η αιτία απώλειας χρόνων ζωής με αναπηρία, ενώ ειδικότερα η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές συμπεριλαμβάνονται στις 5 βασικότερες αιτίες απώλειας χρόνων ζωής λόγω αναπηρίας.