Θεραπευτική κάνναβη αλλά χωρίς παρενέργειες

  • Iatropedia
Ευρωπαίοι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να διαχωρίσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης από ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειές της.

Ερευνητές από το University of East Anglia, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά ιδρύματα κατάφεραν να διατηρήσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της τετραϋδροκανναβινόλης ή THC, της κύριας ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης, αποφεύγοντας τις επιπτώσεις στην μνήμη που συγκαταλέγεται στις παρενέργειες από την χρήση της. Σύμφωνα με τα ευρήματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PLOS Biology, το μπλοκάρισμα μιας συγκεκριμένης οδού η οποία έχει υποδοχείς κανναβινοειδών και σεροτονίνης, επιτρέπει στην THC να παρέχει οφέλη, όπως ανακούφιση από τον πόνο, την ναυτία και το άγχος, χωρίς επιβλαβείς νοητικές συνέπειες.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακαλύψει πώς η τετραϋδροκανναβινόλη (TetraHydroCannabinol) μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη όγκων σε καρκινοπαθείς. Η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια εστιάσθηκε στο πώς οι οδοί στους εγκεφάλους των πειραματόζωων λειτουργούσαν υπό την επήρεια της THC. Όπως διεπίστωσαν, η απουσία ενός ειδικού υποδοχέα σεροτονίνης, γνωστού ως 5HT2AR, περιόρισε ορισμένες από τις επιζήμιες επιπτώσεις της τετραϋδροκανναβινόλης όπως π.χ. την αμνησία.

Ωστόσο, ο περιορισμός της λειτουργίας του 5HT2AR δεν άλλαξε τα ευεργετικά αποτελέσματα της THC ως προς την ανακούφιση του πόνου. Τα ευρήματα αυτά, εκτιμούν οι επιστήμονες, θα ανοίξουν τον δρόμο για την ασφαλέστερη χρήση θεραπειών βασισμένων στην κάνναβη και την μαριχουάνα, απαλλαγμένων από τις ανεπιθύμητες αλλαγές διάθεσης, αντίληψης και μνήμης αλλά και την εξάρτηση.