Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Και η Ελλάδα στο “μονοπάτι” του ιού Ζίκα αυτό το καλοκαίρι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Ζίκα
Ο ιός Ζίκα μπορεί να εξαπλωθεί στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, αν και η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου είναι χαμηλή έως μέτρια, σύμφωνα με τελευταία έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από τον Ζίκα είναι εκείνες όπου τα κουνούπια Aedes μπορούν να εξαπλωθούν και άρα να μεταδώσουν τον ιό, όπως στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας και της Γεωργίας και στο νησί της Μαδέρας.

Οι χώρες με “μέτριο κίνδυνο” περιλαμβάνουν τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ ο κίνδυνος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι χαμηλός. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ταξιδιωτικές οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ.

>>>Ιός Ζίκα: Κάντε κλικ στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται – Όλα τα κρούσματα<<<

Ο ΠΟΥ, ωστόσο, καλεί τις χώρες αυτές να εξαλείψουν τους τόπους αναπαραγωγής των κουνουπιών Aedes και να βεβαιωθούν ότι οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι έγκυες γυναίκες είναι καλά πληροφορημένοι σχετικά με τις πιθανές βλαβερές συνέπειες της νόσου από τον ιό Ζίκα.

Η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει συνολικά 18 χώρες που βρίσκονται σε μέτρια πιθανότητα για τον Ζίκα και άλλες 36 που έχουν χαμηλή, πολύ χαμηλή ή μηδενική πιθανότητα μετάδοσης αυτό το καλοκαίρι.

Η δρ Zsuzsanna Jakab, από τον ΠΟΥ, δήλωσε σχετικά: “Καλούμε ιδιαίτερα τις χώρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να ενισχύσουν τις εθνικές τους δομές και να δώσουν προτεραιότητα στις δραστηριότητες που θα αποτρέψουν ένα μεγάλο ξέσπασμα του Ζίκα”.

Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Jimmy Whitworth από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης του Ζίκα στην Ευρώπη είναι πραγματικός και συνιστά στους τουρίστες να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του ΠΟΥ.

Και πρόσθεσε: “Ο κύριος φορέας είναι τα κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία βρίσκονται μόνο στη Μαδέρα και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και ένα άλλο είδος κουνουπιού, το Aedes albopictus, το οποίο είναι επίσης ικανό να μεταδώσει τον ιό, αλλά όχι το ίδιο αποτελεσματικό (…) Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και είναι σημαντικό ότι οι παραθεριστές ακολουθούν τις συμβουλές του ΠΟΥ και των τοπικών Αρχών για τη δημόσια υγεία, και λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις (…) Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες ή εκείνες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες και οι οποίες ταξιδεύουν σε περιοχές όπου υπάρχει ο ιός”.

http://www.bbc.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζίκα: Ποια η πιθανότητα γέννησης μωρού με μικροκεφαλία από έγκυο ασθενή με τον ιό

Ζίκα: Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους ταξιδιώτες – Τι να προσέχετε

Ζίκα – Inforgraphic: Τα πάντα για τον επικίνδυνο ιό με μια ματιά

Μικροκεφαλία: Τα πάντα για την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Ζίκα

Ιός Ζίκα: Κάντε κλικ στον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται – Όλα τα κρούσματα