Πήγε στην παραλία και κόλλησε σαρκοφάγο βακτήριο – Πώς να προστατευθείτε!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Μια επίσκεψη στην παραλία ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα πριν από μερικές μέρες άφησε έναν άνδρα στο Τέξας να πολεμάει για την ζωή του, εξαιτίας μιας μόλυνσης από σαρκοφάγο βακτήριο!

Ο Adrian Ruiz και η οικογένειά του πήγαν σε μια παραλία στο Port Aransas, στον Κόλπο του Μεξικού, όπου κόλλησε ένα πολύ επιθετικό σαρκοφάγο βακτήριο, που ονομάζεται Vibrio.

“Μέσα σε λίγες ώρες αφότου είχε μπει στο νερό ήταν άρρωστος και τώρα μάχεται για την ζωή του με αυτό το φρικτό βακτήριο, το οποίο του έχει προκαλέσει μια τεράστια ανοιχτή πληγή πληγή στο δεξί του πόδι”, αναφέρει η οικογένειά του.

Τα βακτήρια Vibrio ζουν φυσιολογικά σε ορισμένα παράκτια ύδατα και ευδοκιμούν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, όταν η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Όταν προσβάλλει κάποιον άνθρωπο, το συγκεκριμένο βακτήριο οδηγεί σε μια ασθένεια που ονομάζεται vibriosis (δονακίαση). Το βακτήριο προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακές κράμπες
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Πυρετό
  • Ρίγη

Όπως και στην περίπτωση του Ruiz, το Vibrio μπορεί επίσης να προκαλέσει μόλυνση του δέρματος όταν μια ανοιχτή πληγή εκτίθεται σε υφάλμυρο, ή αλμυρό νερό.

Το CDC υπολογίζει ότι η δονακίαση πλήττει 80.000 άτομα τον χρόνο στις ΗΠΑ και οδηγεί στον θάνατο 100 εξ αυτών! Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μια μόλυνση Vibrio.

βακτήριο

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος άνδρας στο Τέξας, ο 50χρονος Brian Parrott, έχασε το πόδι του (χειρουργικός ακρωτηριασμός από τους γιατρούς) επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να εμποδιστεί η εξάπλωση μιας επίσης μόλυνσης από σαρκοφάγο βακτήριο, με τους γιατρούς να πιστεύουν ότι επρόκειτο για το βακτήριο Vibrio. Σε εκείνη την περίπτωση, αφότου πέρασε τουλάχιστον δύο ώρες στο νερό σε μια παραλία του Galveston μαζί με την οικογένειά του, ο Parrott άρχισε να κάνει εμετό και παρατήρησε πληγές στα πόδια του μερικές ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στο Τέξας, υπήρξαν 27 κρούσματα μόλυνσης Vibrio μόνο μέσα στο 2016. Περίπου το 41% των περιπτώσεων αυτών αφορούσαν άτομα που είχαν πάει σε παραλίες και μπήκαν στην θάλασσα.

Για να αποφευχθεί η δονακίαση, το CDC συνιστά τα εξής:

  • Αποφεύγετε να τρώτε ωμά ή μαγειρεμένα στρείδια ή άλλα οστρακοειδή. Να τα μαγειρεύετε καλά πριν τα φάτε.
  • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αφότου πιάσετε οστρακοειδή.
  • Να μην μπαίνετε στην θάλασσα αν έχετε ανοιχτή πληγή στο δέρμα σας (όπως κοψίματα και γρατζουνιές), ή να καλύπτετε το τραύμα σας με αδιάβροχο επίδεσμο αν πρόκειται να μπείτε στο νερό, ή πριν αγγίξετε ωμά θαλασσινά, ή τους θαλασσινούς τους χυμούς.
  • Πλύνετε τα όποια τραύματα και κοψίματα καλά με σαπούνι και νερό, αν έχουν εκτεθεί σε θαλασσινό νερό, ή σε ωμά θαλασσινά, ή στους χυμούς τους.

Εάν εκδηλώσετε δερματική λοίμωξη, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, ειδικά αν το δέρμα σας έχει έρθει σε επαφή με υφάλμυρο ή αλμυρό νερό, ωμά θαλασσινά, ή τους χυμούς τους.

http://www.cbsnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να ΜΗΝ φάτε αν είναι να βγείτε στην παραλία

Ηλιοθεραπεία: Τι σας κάνουν οι ακτίνες UVA και UVB – Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά