Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ: Εκβιαστικά δεν μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Από τις 13 Ιουνίου, στις ηλεκτρονικές συνταγές και στα παραπεμπτικά εξετάσεων, εμφανίζεται ένα μήνυμα το οποίο στην ουσία του ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι πρέπει να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό πριν την επομένη προγραμματισμένη επίσκεψή τους σε γιατρό της ΠΦΥ. Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς ενέχει την απειλή της μη δυνατότητας επίσκεψης στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρουν από την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ  «θεωρούμε ότι τέτοιου είδους μηνύματα είναι απαράδεκτο να αναγράφονται στις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά και μάλιστα με αυτό τον τρόπο και πριν την υπογραφή και σφραγίδα του γιατρού με τρόπο τέτοιο ούτως ώστε να φαίνεται ότι ο γιατρός έχει την οποιαδήποτε σχέση με το μήνυμα-προειδοποίηση».

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ επισημαίνουν ότι η εγγραφή των ασφαλισμένων στο νέο θεσμό όφειλε να γίνει «χωρίς εκβιασμούς και απειλές», μετά από εύλογο χρονικό διάστημα και μετά από σοβαρές προσπάθειες και συζητήσεις για να πεισθούν ασφαλισμένοι και λειτουργοί για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.

Και διαβεβαιώνουν τους ασθενείς τους ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να εμποδιστεί η πρόσβασή τους προς εμάς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ισότιμη παροχή δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης προς όλους ακόμα κι αν αυτό θα σήμαινε την εξέτασή τους χωρίς ραντεβού, θεσμό τον οποίο πρώτη η ηγεσία του υπουργείου καταστρατηγεί παραβιάζοντας την έννοια εφόσον δίνει πρόσβαση στο σύστημα εντός δέκα ημερών σε όσους έχουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό αδιαφορώντας για ασθενείς που περιμένουν 50-60 ημέρες».

Οι γιατροί του ΠΕΔΥ λένε το αυτονόητο:

Το σύστημα του οικογενειακού γιατρού δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα λόγω της μη καθολικής του εφαρμογής αλλά και της απροθυμίας συναδέλφων να το στελεχώσουν με τους απαράδεκτους προτεινόμενους όρους. Η  αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) με τις πραγματικές ή ‘’πλασματικές’’, προσωρινές ή μόνιμες μετακινήσεις και η υποχρεωτική υπαγωγή των γιατρών των ΚΥ στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού θα μας βρουν απέναντι.

Και καλούν για μια ακόμη φορά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να συνεργαστεί με τα θεσμικά όργανα των γιατρών ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις προς όφελος των ασφαλισμένων χωρίς όμως να απαξιώνονται οι γιατροί των ΚΥ. Η Ομοσπονδία μας δεν θα δεχτεί άλλη υποβάθμιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν θα ανεχτεί την βίαιη αλλαγή του ρόλου των γιατρών των ΚΥ.