Κρίσιμη γενική συνέλευση των φαρμακοποιών σήμερα

  • Iatropedia
Για σήμερα το πρωί μετά τις 10.00 έχει προγραμματιστεί η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που θα εξετάσει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με αίτημα τη μη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τι εννοούμε όμως με την έκφραση; Σε ποια απελευθέρωση αναφερόμαστε και ποια είναι αυτή στην οποία διαφωνούν οι φαρμακοποιοί;

Από 1ης Ιανουαρίου 2016 θα απελευθερωθούν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ. Οι χονδρικές τιμές. Αυτές στις οποίες θα αγοράζουν όλοι όσοι τα διαθέτουν στην αγορά είτε θα είναι μόνο φαρμακοποιοί είτε θα είναι και ιδιοκτήτες σούπερ ή μίνι μάρκετ…

Και τότε, αν ισχύσει ό,τι συνέβη και σε άλλες χωρίες, οι εταιρίες που τα παράγουν θα ανεβάσουν τις τιμές και θα στοιχίζουν περισσότερο.

Οι φαρμακοποιοί δηλαδή τώρα δεν αγωνίζονται για το ζήτημα της απελευθέρωσης στην τιμή αλλά μόνο για την απελευθέρωση στον χώρο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ.

Δίπλα τους έχουν και την ηγεσία του υπουργείουν Υγείας που πιστεύει ότι 11.000 φαρμακεία στην χώρα αρκούν για να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Απέναντί τους έχουν τους ιδιοκτήτες; σούπερ μάρκετ αλλά -όπως λένε οι ίδιοι- και την φαρμακοβιομηχανία που επιθυμεί να κερδίζει περισσότερα χρήματα από τα ΜΥΣΥΦΑ τα οποία δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό.