Ηπατική νόσος: Ακόμα ένας λόγος για να είστε πιο δραστήριοι

  • Iatropedia
Καθώς τα επιστημονικά στοιχεία για τους κινδύνους της καθιστικής ζωής ενισχύονται και πληθαίνουν καθημερινά, επιστήμονες από την Κορέα έρχονται να προσθέσουν ακόμα έναν πολύ σημαντικό λόγο για να γίνετε πιο δραστήριοι στην καθημερινότητά σας και να σηκωθείτε από τον καναπέ.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology, ερευνητές με επικεφαλής τον δρ Seungho Ryu από το νοσοκομείο Kangbuk Samsung και το πανεπιστήμιο Sungkyunkwan αναφέρουν ότι η παρατεταμένη χρονική περίοδος που ένα άτομο κάθεται κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μη-αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος (non-alcoholic fatty liver disease – NAFLD).

Η NAFLD είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπερβολική ποσότητα λίπους συσσωρεύεται στο ήπαρ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συσσώρευση αυτή μπορεί να προκαλέσει ουλές και να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Αν και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ανάλογες επιπτώσεις, όταν αυτό δεν εμπλέκεται, η κατάσταση συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 139.056 ατόμων που συμπλήρωσαν σχετικά ερωτηματολόγια αναφορικά με το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας και της διατροφής τους. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που περνούσαν περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα καθισμένοι (τόσο στην εργασία, όσο και στο σπίτι) είχαν 9% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης NAFLD σε σύγκριση με τα άτομα που κάθονταν λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα επαληθεύτηκε ακόμα και μεταξύ εκείνων που ασκούνταν τακτικά μεν, αλλά εξακολουθούσαν να κάθονται πάνω από 5 ώρες την ημέρα. Ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, όσο περισσότερο χρόνο κάθεται ο άνθρωπος, τόσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά της NAFLD.

Η σωματική άσκηση, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει μια ανεξάρτητη επίδραση στον κίνδυνο της νόσου: Όσοι ήταν λιγότερο σωματικά δραστήριοι ήταν σταθερά σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης NAFLD από εκείνους που ήταν πιο δραστήριοι.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τόσο οι πολλές ώρες που καθόμαστε κάθε μέρα, όσο και η μειωμένη άσκηση συμβάλλουν στην ηπατική νόσο, λένε οι ερευνητές.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που αναδεικνύουν την ανεξάρτητη επίδραση που μπορεί να έχει η καθιστική ζωή για την υγεία, ανεξάρτητα από το πόσο ασκείστε. Για παράδειγμα, ακόμη και αν ένα άτομο ασκείται σε καθημερινή βάση για μια ώρα, εάν το υπόλοιπο της ημέρας κάθεται, τότε μπορεί να διατρέχει υψηλό κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Και, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος προστίθεται σε αυτό τον κατάλογο.

http://time.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μειώστε το λίπος στο συκώτι! Έξυπνα tips

Πώς θα κάνετε αποτοξίνωση στο συκώτι σας