ΓΙΑΤΡΟΙ: «αναστείλετε τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ»

  • Iatropedia
Αναστολή λειτουργίας του νέου φορέα παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ για τέσσερις μήνες, που λίγες ημέρες μετά την έναρξη του έχει δημιουργήσει ταλαιπωρία σε ασθενείς και γιατρούς, ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας.

Όπως σημείωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) αλλά και πρόεδροι άλλων συλλόγων της χώρας, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί για 4 μήνες έως ότου αποσαφηνισθεί ο τρόπος λειτουργίας του αλλά και η συνεργασία με τους γιατρούς.

Οι ιατρικοί σύλλογοι που διαμαρτύρονται για τις αμοιβές που έχουν καθορισθεί (6,5 ευρώ καθαρά ανά ασθενή!), ζητούν να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις και οι αμοιβές να είναι κατά πράξη και περίπτωση.

Εκτός αυτού επιδιώκουν να δοθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς ανεξάρτητα εάν έχουν σύμβαση ή όχι με τον νέο φορέα. Πάντως από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαμηνύεται ότι έχει εκδοθεί η Κοινή υπουργική απόφαση που δίνει το δικαίωμα αυτό σε όλους τους γιατρούς και ότι σε λίγες ημέρες θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Ωστόσο οι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί και συστήνουν παν-ιατρικό μέτωπο με τους γιατρούς του ΙΚΑ και τους νοσοκομειακούς. Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί και μια σύσκεψη με εκπροσώπους όλου του κλάδου για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να καθορισθούν οι περαιτέρω κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

κλείνουν μονάδες του ΙΚΑ

ξενιτεύονται και οι γιατροί λόγω ανεργίας