Γεγονός οι πρώτες συμβάσεις οπτικών με τον ΕΟΠΥΥ- Στα 50 εκατ. ευρώ η ετήσια δαπάνη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 543) η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για το έτος 2018 για παροχές που αφορούν σε οπτικά είδη. Σύμφωνα με την απόφαση, το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης καθορίζεται στα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 25 εκατ. ευρώ με αναγωγή στο εξάμηνο.

Διευκρινίζεται ότι ο «κλειστός» προϋπολογισμός για το 2018 για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών.

Οι πρώτες συμβάσεις

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε τις πρώτες συμβάσεις με καταστημάτων οπτικών ειδών για την παροχή σε Δικαιούχους του Οργανισμού θεραπευτικών μέσων αποκατάστασης της οπτικής οξύτητας. Πλέον, οι δικαιούχοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όταν απευθύνονται σε συμβεβλημένους παρόχους υγείας, δεν απαιτείται να προπληρώνουν για την αγορά οπτικών ειδών απολαμβάνοντας παράλληλα εξυπηρέτηση χωρίς γραφειοκρατία.

Οι νέες συμβάσεις αφορούν καταστήματα οπτικών που δραστηριοποιούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σταδιακά αναμένεται να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων.

Με τις παραπάνω ενέργειες (καθορισμός κλειστού προϋπολογισμού και «συμβασιοποίηση» των οπτικών καταστημάτων) το υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε από τη μια τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους Θεσμούς που αφορούσαν σε εκκρεμότητες στο χώρο της Υγείας και από την άλλη δρομολογεί μια παρέμβαση ανακουφιστική για τους πολίτες.