Έρευνα Ελλήνων επιστημόνων: Μέχρι πόσα λεπτά πρέπει να κοιμάστε το μεσημέρι

  • Iatropedia
Ο ύπνος το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και έχει ευεργετικές επιδράσεις στην μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από Έλληνες επιστήμονες, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που γίνεται στο Λονδίνο αυτές τις μέρες.

Ο δρ Μανώλης Καλλίστρατος, επικεφαλής ερευνητής από το Ασκληπιείο Βούλας στην Αθήνα, όπου διεξήχθη η μελέτη, είπε σχετικά: “Ο ύπνος το μεσημέρι φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και μπορεί πιθανότατα να μειώσει και τον αριθμό των αντιυπερτασικών φάρμακα που συνταγογραφούνται σε κάποιον (…) Η μελέτη μας δείχνει ότι ύπνος το μεσημέρι δεν σχετίζεται απλά με μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά εάν διαρκεί όσο πρέπει, είναι ακόμα πιο ευεργετικός”.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι Έλληνες επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 386 συμμετεχόντων με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, ότι ο μεσημεριανός ύπνος ενισχύει τη διαύγεια σκέψης και μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού, ενώ μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου.

Ωστόσο, αν ο μεσημεριανός ύπνος ξεπερνάει σε διάρκεια τα 15-20 λεπτά, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, επειδή η αρτηριακή πίεση αυξάνεται μόλις σηκωνόμαστε και επειδή οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακές επιπλοκές συμβαίνουν το πρωί ακριβώς μετά το ξύπνημα. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για εκείνους που κοιμούνται με τις ώρες και στη συνέχεια ξυπνάνε απότομα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά.

Επίσης, παρόμοιες έρευνες έχουν αναδείξει και ένα άλλο σημαντικό θέμα υγείας που σχετίζεται με τον μεσημεριανό ύπνο. Συγκεκριμένα, ο ύπνος το μεσημέρι σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη. Τέτοιες μελέτες έδειξαν ότι η ανάγκη για ύπνο το μεσημέρι είναι σημάδι υπνικής διαταραχής, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

http://www.microfinancemonitor.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το “κόλπο” με τα πόδια σας για να κοιμηθείτε πιο εύκολα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σας λείπει ύπνος; Κάντε το τεστ του 1' (ΒΙΝΤΕΟ)