Επιστήμονες απέδειξαν για πρώτη φορά πως επηρεάζεται ο εγκέφαλος από την ποίηση

  • Iatropedia
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Consciousness Studies, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ κατέγραψαν πως ανταποκρίνεται το σώμα στην τέχνη και σε ποιά σημεία του εγκεφάλου φαίνονται τα «αποτελέσματα» της ποίησης και της λογοτεχνίας!

Όταν διαβάζει κανείς λογοτεχνία, και πολύ περισσότερο ποίηση, ενεργοποιούνται συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου. Υπάρχει ένα ολόκληρο «δίκτυο λογοτεχνίας» στον εγκέφαλο. Βρίσκεται στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου και μάλιστα το «σημείο της ποίησης» είναι στην ίδια περιοχή με το σημείο που ενεργοποιείται όταν κανείς ακούει μουσική που τον συγκλονίζει και τον συγκινεί σε σημείο να ανατριχιάζει, λέει ο επικεφαλής της έρευνας Dum Zeman, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Exeter.

Η ποίηση ενεργοποιεί και την μνήμη, τα σημεία εκείνα του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την τάση μας να αναπολούμε αλλά και να κάνουμε ενδοσκόπηση. Στο πεζό λογοτεχνικό κείμενο, η αντίδραση του εγκεφάλου είναι λίγο διαφορετική. Ενεργοποιούνται και εκείνα τα σημεία που είναι «υπεύθυνα» για την κατανόηση και την συμπάθεια προς τους άλλους.

«Το σώμα ανταποκρίνεται στην εμπειρία της τέχνης», επισημαίνει ο καθηγητής Zeman, έχοντας για πρώτη φορά χειροπιαστές αποδείξεις γι’ αυτό. Μάλιστα, στο τελευταίο πείραμα που έκανε με 13 φοιτητές, ο ίδιος και η επιστημονική ομάδα του κατέγραψαν τις αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο όταν ο άνθρωπος διαβάσει το πιο αγαπημένο του ποίημα που τον συγκινεί πολύ. Και οι αλλαγές αυτές είναι εντυπωσιακές…