Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος: «Έκαναν και πάλι το θαύμα τους»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ανασφάλιστοι
Αναρωτιούνται από χθες οι παθολόγοι: "Παραλογισμοί ή σκοπιμότητες από την ΗΔΙΚΑ στην παρακολούθηση των διαβητικών από τους παθολόγους;"... Κι όχι άδικα, αφού όπως διαπίστωσαν τη Δευτέρα, η ΗΔΙΚΑ ενεργοποίησε περιορισμούς στους παθολόγους, σε εξετάσεις που χρησιμοποιούν προκειμένου να παρακολουθούν τους διαβητικούς ασθενείς τους...

Όπως αναφέρουν από την Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, «για καταχώρηση εξέτασης σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, εμφανίζει στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ότι «η ειδικότητα ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ δεν μπορεί να καταχωρεί εξετάσεις για την συγκεκριμένη ICD10 διάγνωση» και απαιτεί εξήγηση για την υπέρβαση του κανόνα».

Και εξηγούν έκπληκτοι οι γιατροί:

Ο Σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της ειδικότητας μας αλλά και της δια βίου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης. Σχεδόν οι μισοί ασθενείς που επισκέπτονται τα παθολογικά μας ιατρεία πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και είμαστε η μοναδική ειδικότητα που μπορούμε να διαχειριστούμε τη συννοσηρότητα του Διαβητικού ασθενή.

Θεωρούμε ατυχές και μεμονωμένο συμβάν από πλευράς ΗΔΙΚΑ και υπουργείου Υγείας το ως άνω γεγονός και ελπίζουμε να μην ξανασυμβεί. Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια σε αντίστοιχες περιπτώσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ομαλή άσκηση της Παθολογίας στα ιατρεία μας και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, προς όφελος της δημόσιας υγείας για την σωστή παρακολούθηση των ασθενών.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την προσπάθεια υποβάθμισης και σπίλωσης της  ειδικότητάς μας στην συνείδηση της Ελληνικής κοινωνίας, με τέτοιου τύπου τεχνάσματα».

 

Στο θέμα έκανε από νωρίς χθες παρέμβαση και ο ΙΣΑ με επιστολή που απέστειλε στη διοίκηση της ΗΔΙΚΑ και στην οποία αναφέρει ότι «για πολλοστή φορά και ενόψει του ως άνω προβλήματος, καλούμε το Υ.Υ. να μην θέτει ως ημερομηνία έναρξης των οιονδήποτε αποφάσεων περί συνταγογράφησης την αρχή εκάστου μηνός, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών για συνταγογράφηση. Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, καθότι την ανεπάρκεια του συστήματος δεν είναι δυνατό να την πληρώσουν τα μέλη μας. Αναμένουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ενημέρωση μας».