Ένα κλιμακωτό rebate όγκου κλειστό προϋπολογισμό για τα καινοτόμα και μείωση της συμμετοχής στους αδύναμους οικονομικά

  • Iatropedia
¨"Επί 5 χρόνια με ύπουλο τρόπο φαινόταν ότι ελέγχεται η φαρμακευτική δαπάνη αλλά αυτό που συνέβαινε ήταν η αύξηση της συμμετοχής του πολίτη. Έτσι έφτασε μεσοσταθμικά από 12% στο 30% και πλέον... Αυτό είναι σημαντική επιβάρυνση που έφτασε την συμμετοχή των πολιτών στα 622 εκατ. ευρώ. Εμείς επεξεργαστήκαμε μια πολιτική για το φάρμακο, διαπραγματευτήκαμε σκληρά με την φαρμακοβιομηχανία με στιγμές μεγάλης έντασης. Αλλά το τελευταίο διάστημα βρέθηκε κοινός τόπος παρότι υπάρχei ακόμα γκρίνια αλλά στο βάθος έχουν κατανοήσει ότι το σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί είναι η πιο σωστή λύση". Τάδε έφη Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοινώνοντας τη νέα φαρμακευτική πολιτική.

Της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η φαρμακευτική πολιτική έχει δύο στόχους: 1/Να είναι προσιτό το φάρμακο σε όλους. «Φθηνό και ποιοτικό φάρμακο για όλους στη χώρα. Θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες του κράτους από το υστέρημά του.

Μέσα στον Ιούνιο θα κάνουμε μια ακόμα συνέντευξη για την τιμολογιακή πολιτική. Ο ΕΟΦ επεξεργάζεται την νέα τιμολογιακή πολιτική και το νέο θεσμικό πλαίσιο. πρέπει να μαζευτεί και να ενοποιηθεί το πλαίσιο καθώς λίγοι το καταλαβαίνουν σήμερα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Θα πρέπει αν πέσουν οι τιμές των φαρμάκων και να ανατιμολογούμε ετησίως.

«Η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς κι αν κάνει οριζόντια μείωση αυτό έχει επιπτώσεις… Άρα η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ αδύναμη. Μπορεί να διαπραγματευτεί. Να υπάρχουν διαφανείς ακι καθαροί κανόνες στην σχέση με την φαρμακοβιομηχανία αλλά να αυξηθεί και η παραγωγή φαρμάκων στη χώρα.

Το φάρμακο μπορεί να είναι πραγματικά αναπτυξιακό κομμάτι της Ελλάδας με νέες θέσεις εργασίας, να αυξήσει τις εξαγωγές και να δημιουργήσει πλούτο που θα αναδιανείμουμε.

Διαθέτουμε ένα πλούτο σε επιστημονικό προσωπικό που εξάγουμε, έχουμε επιστημονικά κέντρα και τεχνογνωσία. Γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε ελκυστική από τις φαρμακοβιομηχανίες να παράγουν εδώ; Το οφείλουν καθώς η κατανάλωση φαρμάκων ήταν σαν να έχουμε 40 εκατ. πληθυσμό» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα είναι σημαντική από όποιον μπορεί να γίνει.

Πρώτα απ΄όλα χρειάζεται αλλαγή όλου του πλαισίου των rebates. Είχαμε τώρα 8 διάσπαρτα και χωρίς μεγάλη νομιμοποίηση. «Αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο και να πάμε σε ένα rebate όγκου κλιμακωτό και δίκαιο. Θα έχουμε για φέτος η εξοικονόμηση 160 εκατ. ευρώ επιπλέον από πέρσι (θα είναι αναδρομικό από 1η Ιανουαρίου). Το ποσό αυτό προσδοκούμε να αυξηθεί από την λειτουργία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

Στα φάρμακα τα καινοτόμα θα πάμε σε κλειστό προϋπολογισμό (140 εκατ. ευρώ). Πχ για ρευματοειδή αρθρίτιδα και ηπατίτιδα» είπε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Θα αποκαταστήσουμε και τα λάθη από το ΜΟ των πιο φθηνών και θα έχουμε και νέα εξοικονόμηση. Μέχρι τέλη Ιουνίου τα μέτρα μας θα στραφεί προς τους αδυνάτους. Και θα κλείσει η αυλαία της αύξησης της συμμετοχής και θα αρχίσει η μείωση. Καταρχάς των πιο αδυνάτων».

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η λίστα των νέων φαρμάκων, των καινοτόμων που θα είναι τουλάχιστον 35 και τα περιμένουν οι εταιρίες πολύ καιρό. Ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί στο εξής με τεχνογνωσία της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων… Η τεχνογνωσία θα έρθει από 4 χώρες της ΕΕ ώστε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ο ΕΟΠΥΥ.