Αποπληρωμή φαρμακοποιών σε δόσεις! Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για τα χρέη ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Γραπτώς και όχι με φυσική παρουσία του υπουργού θα ανακοινωθεί τελικώς το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των φαρμακοποιών μετά από απόφασης της τελευταίας στιγμής. Στο μεταξύ όμως με την ελπίδα ότι μπορεί οι δεσμεύσεις που θα γίνουν σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών μπορεί να λήξουν την κινητοποίηση του κλάδου, είναι εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Το απόγευμα συνεδριάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Συλλογος, για να αξιολογήσει τις προτάσεις του Υπουργείου. Τι έγινε και δεν κάνει δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Αναβολή στην αναβολή πήρε η δημοσιοποίηση του περιβόητου χρονοδιαγράμματος που επρόκειτο να ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αποπληρωμή των οφειλών στους φαρμακοποιούς. Αρχικά ήταν να γνωστοποιηθεί την Παρασκευή αλλά λόγω της επίσκεψης της Α. Παπαρήγα στον ΕΟΠΥΥ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μ. Σαλμάς δεν το παρουσίασε και επρόκειτο σήμερα να κάνει τις σχετικές δηλώσεις στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο την τελευταία στιγμή αποφασίσθηκε να δοθεί γραπτώς. Γιατί; Πιθανώς οι ταλαντεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τη δόση του δανείου δεν μπορεί να κάνει το υπουργείο Υγείας ιδιαιτέρως συνεπές στην αποπληρωμή.

Το σχέδιο πάντως θα περιλαμβάνει τρεις δόσεις έως το τέλος του έτους.

Όπως ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς επεσήμανε σε δηλώσεις του, εντός των ημερών θα γίνει η εξόφληση και του Ιουνίου.

Οι ανακοινώσεις δημιούργησαν ελπίδες ότι άμεσα θα βρεθεί η χρυσή τομή που θα είναι αποδεκτή από τους φαρμακοποιούς, που έχουν αποφασίσει την άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αν δεν τακτοποιηθούν τρέχουσες και παρελθούσες οφειλές.

Βέβαια από τον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζεται ότι χιλιάδες φαρμακεία (κοντά στα 4000) δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση και εκτελούν κανονικά τις συνταγές.

Όμως οι φαρμακοποιοί παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ο ΕΟΠΥΥ θα καταφέρει να τηρήσει τις προθεσμίες πληρωμών, αφού άλλωστε ήδη οι 45 ημέρες που ισχύουν μέχρι σήμερα έχουν προ πολλού ξεπεραστεί.

Την καταπάτηση του χρονικού περιθωρίου των 45 ημερών την έχει αναγνωρίζει και το Υπουργείο, με τον Μ. Σαλμά να ζητάει από όλους τους μετέχοντες στην εφοδιαστική αλυσίδας της φαρμακευτικής αγοράς την επέκταση του χρόνου πίστωσης στις 90 ημέρες. Δηλαδή χρονική πίστωση από Φαρμακευτικές Εταιρείες και Φαρμακαποθήκες προς τους Φαρμακοποιούς και από τους τελευταίους στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληρωμών θα συναρτάται με τις «δυνατότητες εισφορών που θα έχουμε από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους». Δηλαδή αν τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν καταβάλουν τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, τότε και ο Οργανισμός δεν θα μπορεί να αποπληρώσεις τις υποχρεώσεις τους. Πράγμα μάλλον πολύ συνηθισμένο.

Συνεπώς το χρονοδιάγραμμα Σαλμά παραμένει άγνωστο και πάλι αν θα μπορεί να τηρηθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός πάντως ζητά από τον κλάδο, να ανοίξουν τα φαρμακεία. «Θα βρούμε τις λύσεις, είμαστε εδώ ως κράτος να συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κίνηση του υπουργείου είναι «μια επιπρόσθετη κίνηση αμοιβαίας εκτίμησης και συμφωνίας με τους φαρμακοποιούς, αφού βεβαίως θυμίσω ότι έχει προηγηθεί η καταβολή του Μαΐου».

Πάντως, από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε πως εντός των ημερών θα καταβληθεί ο Ιούνιος στους Φαρμακοποιούς και μίλησε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση όχι μόνο των Φαρμακείων, αλλά και των γιατρών και των κλινικών, για το υπόλοιπο του 2012.

Σχετικά με τα χρέη των προηγούμενων ετών, το Υπουργείο υποστηρίζει πως θα τακτοποιηθούν με το 1,5 δις που θα προέλθει από την εκταμίευση της δόσης των 31 δις ευρώ.