Αυτές είναι οι πιο πλούσιες τροφές σε αντιοξειδωτικά

  • Iatropedia
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο καλό κάνουν τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας, καθώς βοηθούν στην εξολόθρευση των βακτηρίων και καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα και το DNA.

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνουμε αντιοξειδωτικές τροφές είναι να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή διατροφή μας. Σε γενικές γραμμές οι βιταμίνες Α, C, και Ε είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών.

Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές αντιοξειδωτικών για να τις προσθέσετε στο διαιτητικό σας πλάνο:

Δαμάσκηνα

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ενώ, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, αρκούν μόλις 4 δαμάσκηνα για να πάρετε το 12% της ημερήσιας ανάγκης σας σε φυτικές ίνες, το 32% σε βιταμίνη Κ και το 9% σε κάλιο.

Raspberries

Όλα τα μούρα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών, αλλά τα raspberries παίρνουν την πρωτιά. Εκτός των άλλων, σας βοηθούν να χάσετε σωματικό βάρος και συμβάλλουν σημαντικά στην καρδιαγγειακή σας υγεία.

Φράουλες

Εκτός από έντονη αντιοξειδωτική δράση, οι φράουλες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και της επιδερμίδας. Έρευνα του 2011 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Food Chemistry έδειξε ότι οι φράουλες ενισχύουν πάρα πολύ τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα και προστατεύουν απέναντι σε χρόνιες ασθένειες. Έχουν αυξημένη συγκέντρωση σε φαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι πασίγνωστα για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Σε κυτταρικό επίπεδο, καταπολεμούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών και, ως εκ τούτου, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καρκίνου, διαβήτη και άνοιας.

Cranberries

Ακόμα μια τροφή από την οικογένεια των μούρων. Τα cranberries βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βάσει επιστημονικών ερευνών, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν όσο καμία άλλη τροφή στην θεραπεία της μόλυνσης της ουρικής οδού, αλλά και στην διάλυση της πέτρας που σχηματίζεται ενίοτε στα νεφρά. Έρευνα του 2008, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι τα cranberries έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινόλες.

Καρύδια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τον Καρκίνο, το ελλαγικό οξύ που περιέχουν τα καρύδια πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινική δράση. Επίσης, είναι γνωστό ότι τα καρύδια βοηθούν στην θεραπεία του διαβήτη τύπου-2 και είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.

http://www.medicaldaily.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπληρώματα διατροφής και αντιοξειδωτικές ουσίες: Οι μύθοι και η αλήθεια

Ποιες τροφές ''χτυπούν'' τον καρκίνο του προστάτη