Υπερθυρεοειδισμός: Γιατί ο υπερδραστήριος θυρεοειδής προκαλεί κόπωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπερθυρεοειδισμός
Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι. Τι γίνεται όμως με τον υπερθυρεοειδισμό; Μπορεί ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής να οδηγήσει σε κόπωση; Όπως αποδεικνύεται, είναι ένα σύμπτωμα που μοιράζονται οι δύο καταστάσεις.

“Η κόπωση είναι ένα πολύ γνωστό και πολύ κοινό σύμπτωμα της νόσου του θυρεοειδούς”, επιβεβαιώνει η ενδοκρινολόγος δρ. Alexandra Mikhael. “Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν κόπωση”.

Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Τι κάνει τελικά ο θυρεοειδής; Η δρ. Mikhael εξηγεί τον ρόλο αυτού του σημαντικού αδένα, τι μπορεί να συμβεί αν τα πράγματα πάνε στραβά και γιατί ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.

Υπερθυρεοειδισμός: Γιατί ο υπερδραστήριος θυρεοειδής προκαλεί κόπωση

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στη βάση του μπροστινού μέρους του λαιμού σας. Ρυθμίζεις τις ορμόνες στο σώμα και είναι υπεύθυνος για τον μεταβολισμό, δηλαδή το πώς το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια.

“Ο θυρεοειδής βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και διατηρεί τα όργανά σας να λειτουργούν σωστά, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών σας και άλλων”, εξηγεί η δρ. Mikhael. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες εκκρίνονται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια μεταφέρονται σε διάφορα όργανα και ιστούς σε όλο το σώμα.

Αλλά μερικές φορές, ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, οδηγώντας σε υπερβολική ή πολύ λίγη θυρεοειδική ορμόνη στο αίμα σας:

  • Ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής) είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.
  • Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργικός θυρεοειδής) είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη.

Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τον μεταβολισμό, κάτι ουσιαστικά εξαντλεί το σώμα, οδηγώντας σε κόπωση. Μπορεί επίσης να σας δυσκολέψει να κοιμηθείτε καλά.

Τι θα νιώσετε αν η κόπωση οφείλεται στον θυρεοειδή

Όλοι γνωρίζουν την αίσθηση του να μην κοιμόμαστε αρκετά. Ανεξάρτητα από την αιτία, πιθανότατα ξυπνάτε το επόμενο πρωί νιώθοντας απόλυτη εξάντληση. Η κούραση από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι κάπως έτσι, αλλά είναι διαρκής και συνεχίζεται ακόμη και αφότου έχετε κοιμηθεί αρκετές ώρες.

“Αυτός ο τύπος κόπωσης τείνει να είναι παρατεταμένος και διαρκής. Η εξάντληση τείνει να επιμένει και είναι πιο σοβαρή από την κόπωση που προκαλείται από τυχαία έλλειψη ύπνου ή από υπερβολική σωματική καταπόνηση”, λέει η δρ. Mikhael.

Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει:

  • Αίσθημα εξάντλησης σε όλο το σώμα
  • Κατάθλιψη, πολύ χαμηλή ενέργεια ή/και έλλειψη κινήτρων
  • Μυϊκή αδυναμία και πόνος
  • Δυσκολία συγκέντρωσης ή εστίασης

Υπερθυρεοειδισμός: Αντιμετώπιση της κόπωσης εξαιτίας του θυρεοειδούς

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει ότι πράγματι έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή, θα αποφασίσει ποια θεραπεία είναι η καλύτερη για εσάς όπως, για παράδειγμα, κάποιο φάρμακο που εμποδίζει τον θυρεοειδή να υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες.

Τα καλά νέα είναι ότι η θεραπεία λογικά θα βελτιώσει και το αίσθημα διαρκούς κόπωσης. Εάν όχι, η δρ. Mikhael λέει ότι είναι καιρός να εξετάσετε άλλες πιθανότητες: “Εάν η κούρασή σας επιμένει μετά την ομαλοποίηση των εξετάσεων θυρεοειδούς, ο γιατρός σας θα πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση άλλων πιθανών αιτιών”, όπως:

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροφές με ιώδιο για υγιή θυρεοειδή: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Έχετε άγχος; Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας, διότι μπορεί να έχετε υπερθυρεοειδισμό

Ποια συμπτώματα στο δέρμα μπορεί να οφείλονται σε πρόβλημα στον θυρεοειδή

Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και πώς επηρεάζεται από τη διατροφή