Υπέρταση της λευκής μπλούζας: Μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι πίστευαν οι γιατροί

  • Ρούλα Τσουλέα
υπέρταση της λευκής μπλούζας πίεση
Αν σας ανεβαίνει η πίεση όποτε βλέπετε γιατρό, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Εάν η θέα του γιατρού κάνει την πίεσή σας να ανεβαίνει, προσέξτε. Η υπέρταση της λευκής μπλούζας από την οποία πάσχετε, μπορεί να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι γιατροί.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που την συσχετίζει με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων.

Οι πάσχοντες από υπέρταση της λευκής μπλούζας έχουν παθολογικά αυξημένη αρτηριακή πίεση μόνο όταν βρίσκονται απέναντι σε έναν γιατρό. Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες η πίεσή τους είναι φυσιολογική.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν συνδυαστικά τα στοιχεία από 27 προγενέστερες. Τα στοιχεία αφορούσαν 25.876 εθελοντές με υπέρταση της λευκής μπλούζας και 38.487 εθελοντές με φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η διάρκεια παρακολούθησης κάθε εθελοντή έφθανε έως τα 19 έτη. Άλλοι από τους υπερτασικούς ασθενείς έκαναν θεραπεία και άλλοι όχι.

Έμφραγμα και εγκεφαλικό

Σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές, όσοι είχαν υπέρταση της λευκής μπλούζας για την οποία δεν έκαναν θεραπεία, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Στην πραγματικότητα είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Αντιθέτως, όσοι πάσχοντες από υπέρταση της λευκής μπλούζας έκαναν θεραπεία γι’ αυτήν, δεν διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Οι πάσχοντες από υπέρταση της λευκής μπλούζας συνήθως δεν παρακολουθούν τακτικά την πίεσή τους. Και αυτό διότι έχουν την εντύπωση πως είναι υγιείς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Jordana Cohen, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η τακτική αυτή, όμως, είναι λανθασμένη, πρόσθεσε. Και εξήγησε πως «όποιος έχει συνεχώς αυξημένη πίεση όταν βρίσκεται δίπλα σε έναν γιατρό, πρέπει να γνωρίζει τα επίπεδα της πίεσής του και εκτός ιατρείου».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος της 10ης Ιουνίου 2019 της ιατρικής επιθεωρήσεως Annals of Internal Medicine.