Υπέρταση: Ποιο τυρί για μακαρόνια την ρίχνει και ποια καθημερινή συνήθεια την ανεβάζει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί, αν κανείς τρώει ιταλικό τυρί «Γκράνα Παντάνο», ενώ μπορεί να αυξηθεί, αν κοιμάται συχνά τα μεσημέρια. Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσαν επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης στη Νέα Υόρκη.

Από υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) πάσχει σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες. Η πάθηση, γνωστή και ως «σιωπηλός δολοφόνος», ευθύνεται -άμεσα ή έμμεσα- για αρκετά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Μία νέα κλινική δοκιμή με την ονομασία SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial) κατέληξε στη σημαντική διαπίστωση ότι το «κατώφλι» για την θεωρούμενη ως υγιή συστολική πίεση θα πρέπει να κατέβει από τα 140 στα 120 mmHg, προκειμένου να μειωθουν περαιτέρω οι κίνδυνοι για την καρδιά, τα νεφρά, τον εγκέφαλο κ.α.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης Ντομένικ Σίκα, «οι γιατροί εδώ και δεκαετίες λένε στους ασθενείς πως πρέπει να μειώσουν την πίεση του αίματος κάτω από τα 140 mmHg. Τώρα, τα νέα σημαντικά δεδομένα της δοκιμής SPRINT δείχνουν ότι, για μερικούς τουλάχιστον ασθενείς, το όριο αυτό μπορεί να μην είναι αρκετά χαμηλό για την άριστη υγεία τους».

Μια άλλη μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά «τυφλή», κλινική δοκιμή σε 30 άτομα, με επικεφαλής τον Τζιουζέπε Κρίπα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πιατσέντσα (Πλακεντίας), διαπίστωσε ότι μια μερίδα (περίπου 28 γραμμαρίων) του τυριού «Γκράνα Παντάνο» κάθε μέρα επί δύο μήνες βοήθησε στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το τυρί έχει παρόμοιες αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες με συνήθη αντιυπερτασικά φάρμακα (Lotensin, Capoten κ.α.).

Η πτώση της συστολικής πίεσης ήταν 7 έως 8 mmHg, ενώ της διαστολικής 5 έως 7 mmHg. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος, στα λιπίδια του αίματος ή στα επίπεδα του σακχάρου λόγω της κατανάλωσης του τυριού.

«Προσθέτοντας λίγο Γκράνα Παντάνο στην υγιεινή διατροφή, μπορεί να έχει σημαντικά κλινικά οφέλη όσον αφορά την μείωση της αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο Κρίπα.

Μια άλλη ιταλική μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ούντινε, δείχνει ότι για όσους έχουν υπέρταση, η κατανάλωση αλκοόλ -ακόμη και με μέτρο- χειροτερεύει τα πράγματα.

Τέλος, μια μελέτη από ερευνητές της αμερικανικής Κλινικής Mayo, που αξιολόγησαν τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες (μετα-ανάλυση), οι οποίες αφορούσαν συνολικά 112.300 άτομα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τακτικός μεσημεριανός υπνάκος αυξάνει κατά 13% ως 19% τον κίνδυνο υπέρτασης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η «σιέστα» κάνει γενικά καλό στην υγεία, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της υπέρτασης. Από την άλλη, μια άλλη έρευνα δείχνει ότι, αν κανείς εργάζεται σε νυχτερινή βάρδια και παίρνει έναν υπνάκο, αυτό μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 21%.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χοληστερίνη και υπέρταση: Γιατί είναι σημαντική η προληπτική λήψη στατινών

Το ταπεινό μυρωδικό που προστατεύει από υπέρταση και καρκίνο του παχέος εντέρου

Η υπέρταση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν