Η υπέρταση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

  • Iatropedia
Οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αν και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η συσχέτιση οφείλεται πιθανώς στην φαρμακευτική αγωγή με αντιυπερτασικά που ακολουθούν και όχι στην ίδια την πάθηση (υπέρταση).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Brigham Young εξέτασαν τις περιπτώσεις 17.008 ατόμων με Αλτσχάιμερ και άλλων 37.154 ατόμων που δεν είχαν τη νόσο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν “υπερυπολογιστή” για την ανάλυση των γονιδιωμάτων του κάθε συμμετέχοντα, ψάχνοντας για συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές, που μπορεί να συνδέονται με δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για Αλτσχάιμερ, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υψηλή πίεση του αίματος και το κάπνισμα.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση ήταν σε χαμηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν έχουν μια παρόμοια γενετική προδιάθεση για υπέρταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν πολύ πιο πιθανό να κάνουν χρήση αντιυπερτασιακών φαρμάκων, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να εικάζουν ότι μπορεί να είναι η χρήση αυτών των φαρμάκων και όχι της υπέρτασης, που προκαλεί αυτήν τη συσχέτιση.

http://www.medicalnewstoday.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντόπισαν χημικό δείκτη που “προβλέπει” το Αλτσχάιμερ 10 χρόνια νωρίτερα!

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα MIND που μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ στο μισό!