Ξηροδερμία: Αντιμετωπίστε την εναλλακτικά

  • Iatropedia
Το κρύο και ο ψυχρός αέρας επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα με συνέπεια να εμφανίζεται η γνωστή σε όλους ξηροδερμία. Τα σημεία που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσα είναι εκτεθειμένα σε αυτό όπως τα χέρια, το πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Μαλιστα υπολογίζεται ότι η ξηροδερμία πλήττει τους χειμερινούς μήνες έναν στους πέντε ενηλίκους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται το πρόβλημα είναι κνησμός, ξεφλούδισμα του δέρματος, άγρια και θαμπή επιδερμίδα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να τηρούν κάποιους κανόνες προστασίες ώστε να μην επιβαρύνεται ακόμη ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

Οι αιτίες

Το κρύο αλλά και η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ξηροδερμίας ενώ δεν έχει καμιά σχέση με την ενυδάτωση του οργανισμού.

Πότε είναι πρόβλημα;

Παρόλα αυτά αν τα συμπτώματα της ξηροδερμίας είναι πολύ έντονα και επίμονα και επιδεινώνονται καλό είναι οι ασθενείς να επισκεφτούν δερματολόγο. Το ίδιο εάν η ξηρότητα και ο κνησμός επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του (λ.χ. τον ύπνο), συνοδεύονται από κοκκίνισμα του δέρματος ή δημιουργούν πληγές από το πολύ ξύσιμο.

Έλεγχος από δερματολόγο απαιτείται και εάν ο πάσχων έχει μεγάλα σημεία απολέπισης ή λέπια στο δέρμα του, διότι είναι πιθανό να μην έχει απλή ξηροδερμία.

Συμβουλές υγείας

-Αποφύγετε τα καθαριστικά προσώπου και σώματος με σαπούνι. Αν δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, το πρόβλημα θα υποχωρήσει με τη χρήση ειδικών, απαλών καθαριστικών προϊόντων στο ντους, τα οποία έχουν pH κατάλληλο για το αφυδατωμένο δέρμα.

-Αν κάνετε αφρόλουτρο, προσθέστε λίγες σταγόνες ειδικό λάδι στο νερό. Βοηθά το δέρμα να συγκρατήσει την υγρασία.

-Χρησιμοποιείστε ενυδατικές κρέμες και μαλακτικές λοσιόν μετά το μπάνιο.

-Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ

-Βάλτε στη διατροφή σας τροφές για την προστασία του δέρματος από την ξηροδερμία όπως οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια και τα πράσινα λαχανικά.