“Βρωμιάρηδες” οι άνδρες εργάζονται σε γεμάτα μικρόβια γραφεία

  • Iatropedia
Τα γραφεία σε ένα χώρο εργασίας που κάθονται άνδρες, είναι τα πιο βρώμικα και είναι φορτωμένα με μικρόβια, πολλά από τα οποία προέρχονται από ακαθαρσίες του ανθρώπινου δέρματος: πχ ακαθαρσίες από τη μύτη. Αντίθετα τα γραφεία που κάθονται και εργάζονται οι γυναίκες είναι τα πιο καθαρά, τα πιο τακτοποιημένα και τα μικρόβια απουσιάζουν... Την ίδια στιγμή το πιο βρώμικο σημείο επάνω στο γραφείο δεν είναι το πληκτρολόγιο, όπως πιστεύουμε όλοι, αλλά η τηλεφωνική συσκευή.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Σκοτ Κέλι, συμπέραναν ότι η αιτία για αυτή τη διαφορά οφείλεται κυρίως στο ότι οι γυναίκες είναι πιο σχολαστικές με τους κανόνες υγιεινής και στο γραφείο τους, εκτός από το νοικοκυριό τους, αλλά πιο συνεπείς με τους προσωπικούς κανόνες υγιεινής (οι γυναίκες πλένουν τα χέρια και τα δόντια τους πιο τακτικά από τους άνδρες).

Οι επιστήμονες έκαναν τις συγκρίσεις αναλύοντας 450 δείγματα από τις επιφάνειες 90 γραφείων από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι τα ανδρικά γραφεία φιλοξενούσαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροοργανισμών (σε ποσοστό 10% έως 20%) σε σχέση με τα γυναικεία, αν και η σύνθεση των βακτηρίων δεν διέφερε ανάμεσα στα δύο φύλα.

Συνολικά οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 550 γένη βακτηρίων πάνω στα γραφεία και τα πιο πολλά προέρχονταν από το ανθρώπινο δέρμα και τις κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος (ρουθούνια, στόμα κ.α.). Ακόμα μεγαλύτερες ήσαν οι αποικίες των βακτηρίων στα τηλέφωνα και τις καρέκλες σε σχέση με τις επιφάνειες των γραφείων, τα πληκτρολόγια και το ποντίκι του υπολογιστή.

Φαίνεται παράξενο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις εντοπίστηκαν βακτήρια από απομακρυσμένα εξωτικά μέρη, τα οποία προφανώς κάποιοι εργαζόμενοι έφεραν μαζί τους από τις διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα από τα βακτήρια του γραφείου, όπως άλλωστε και του σπιτιού, είναι αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία – όχι όμως όλα.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ.Κέλι, πάντως φρόντισε να απαλύνει την ενοχή των ανδρών, λέγοντας ότι γενικά τα γραφεία των ανδρών είναι μεγαλύτερα από εκείνα των γυναικών οπότε δικαιολογείται σε ένα βαθμό να φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει, όπως είπε, επειδή συνήθως τα χέρια ή τα στόματα των ανδρών είναι μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών, πράγμα που διευκολύνει τον αποικισμό τους από τα μικρόβια. Βέβαια όλα αυτά δεν μπορούν να αποκρύψουν το βασικό γεγονός, ότι απλούστατα οι γυναίκες είναι πιο καθαρές από τους άνδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν