Βιονικό χέρι που «ενσωματώνεται» στον σκελετό άλλαξε τη ζωή 50χρονης γυναίκας

  • Ρούλα Τσουλέα
χέρι
Το τεχνητό σκέλος είναι μόνιμο. Δοκιμάστηκε σε 50χρονη γυναίκα που το χρησιμοποιεί καθημερινά εδώ και 3 χρόνια.

Μία 50χρονη γυναίκα, που έχασε το χέρι της σε αγροτικό ατύχημα πριν από δύο δεκαετίες, αποκάλυψε πως ένα πρωτοποριακό προσθετικό σκέλος άλλαξε τη ζωή της.

Η τεχνολογία βασίζεται στην ενσωμάτωση του σκέλους στον σκελετό του ασθενούς. Το προσθετικό χέρι συνδέεται επίσης με το νευρικό του σύστημα, με ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στα νεύρα και τους μυς. Με αυτό τον τρόπο το χέρι «υπακούει» στις εντολές του ασθενούς και μπορεί να χρησιμοποιείται για όλες τις καθημερινές εργασίες.

Η Karin έπασχε από αφόρητο πόνο μέλους «φάντασμα». Πρόκειται για μία σχετικά σπάνια διαταραχή, η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους που υφίστανται ακρωτηριασμούς. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι ασθενείς νιώθουν πόνο στο άκρο που απουσιάζει.

«Ένιωθα σαν να μου τρυπούσαν συνεχώς το χέρι μου μαχαίρια. Αυτό μου προκαλούσε φοβερό στρες και αναγκαζόμουν να παίρνω μεγάλες δόσεις παυσίπονων φαρμάκων», δήλωσε η γυναίκα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στα κλασικά προσθετικά μέλη που κατά καιρούς δοκίμασε.

Οι ειδικοί λένε πως πολλοί άνθρωποι έχουν το ίδιο πρόβλημα. Η μηχανική προσαρμογή και ο αξιόπιστος έλεγχος του προσθετικού σκέλους αποτελούν τις δύο κύριες προκλήσεις στην προσθετική άκρων, τονίζουν.

Η ζωή της Karin, όμως, άλλαξε για πάντα όταν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο με ακρωτηριασμό του χεριού κάτω από τον αγκώνα, που έλαβε το μόνιμο βιονικό χέρι.

χέρι

Πηγή: Science Robotics, 2023

Πως έγινε η επέμβαση

Οι γιατροί της δημοσίευσαν την έκβαση της επέμβασης στην ιατρική επιθεώρηση Science Robotics. Όπως αναφέρουν, το νέο προσθετικό χέρι τοποθετήθηκε στην Karin πριν από περισσότερα από 3 χρόνια και έκτοτε το χρησιμοποιεί συνεχώς.

Ειδικότερα, η τοποθέτησή του έγινε με μία τεχνική που λέγεται οστεοενσωμάτωση. Κατ’ αυτήν εισάγονται δύο ράβδοι από τιτάνιο στο οστό πάνω από τον ακρωτηριασμό, για να χρησιμεύσουν ως στηρίγματα του προσθετικού σκέλους. Ύστερα εμφυτεύονται στους ακρωτηριασμένους μυς και τα νεύρα ηλεκτρόδια, που ενώνονται με το νέο σκέλος.

χέρι

Πηγή: Science Robotics, 2023

Με αυτό τον τρόπο λαμβάνουν τα σήματα που εκπέμπει ο εγκέφαλος και τα οποία μας επιτρέπουν να κινούμαστε.

Η Karin, που γεννήθηκε το 1973, δήλωσε το 2018 συμμετοχή στην όλη έρευνα. Μετά τις απαιτούμενες δοκιμές, προσαρμογές και πειράματα, χειρουργήθηκε τελικά τον Απρίλιο του 2021. Έκτοτε, μπορεί να εκτελεί απλές και σύνθετες κινήσεις – από το να πιάνει ένα ποτήρι έως το να βιδώνει κάτι με κατσαβίδι.

«Η έρευνα αυτή σήμαινε πολλά για εμένα, καθώς μου πρόσφερε μια καλύτερη ζωή», είπε. «Τώρα πια έχω πολύ καλύτερο έλεγχο του προσθετικού χεριού μου. Πάνω απ’ όλα όμως, ο πόνος μου υποχώρησε σημαντικά και χρειάζομαι πολύ λιγότερα φάρμακα».

Καθημερινή χρήση

«Η Karin ήταν ο πρώτος άνθρωπος με ακρωτηριασμό κάτω από τον αγκώνα που έλαβε το ενσωματωμένο βιονικό χέρι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται ανεξάρτητα και με αξιοπιστία στην καθημερινή ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Max Ortiz Catalan, από το Ινστιτούτο Βιονικής της Αυστραλίας και ιδρυτής του Κέντρου Βιονικής & Έρευνας Πόνου (CBPR) στη Σουηδία.

Όπως εξήγησε, το πιο σημαντικό εύρημα είναι η πολυετής, καθημερινή χρήση του χεριού από την Karin. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η νέα τεχνολογία έχει την ικανότητα να αλλάξει τη ζωή των ασθενών με ακρωτηριασμό.

Επιβλέπων του όλου εγχειρήματος ήταν ο Dr. Rickard Brånemark,  αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg. Ο Dr. Brånemark ηγήθηκε της χειρουργικής ομάδας που τοποθέτησε το χέρι στην Karin. Όπως είπε τα αποτελέσματά της «αποτελούν σημαντικό ορόσημο στον τομέα της προηγμένης αποκατάστασης άκρων, στο σύνολό της».

Φωτογραφία: iStock