«Βιολογικό» αντηλιακό από… φύκια αλλάζει τα δεδομένα στην ηλιοπροστασία

  • Iatropedia
Μπορεί να υπάρχουν στην αγορά άπειρα αντηλιακά, αλλά μία ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να στραφεί στην φύση και να δημιουργήσει ένα καλύτερο, βιολογικό αντηλιακό, με βάση τα φύκια.

Τα περισσότερα αντηλιακά ή απορροφούν ή απωθούν την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, όμως ή δεν είναι σταθερά, ή βλάπτουν το περιβάλλον, ή δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά. Τα φύκια όμως, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες Vincent Bulone, Susana C.M. Fernandes και η ομάδα τους, περιέχουν μία ουσία που βρίσκεται και στο δέρμα των ψαριών –αυτή που τα κάνει γλοιώδη– η οποία παρέχει φυσική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την παρασκευή αντηλιακών αλλά και για την προστασία από τον ήλιο υφασμάτων και υλικών που εκτίθενται σε ηλιακό φως. Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε την φυσική αυτή αντηλιακή ουσία των φυκιών σε συνδυασμό με χιτοζάνη, ένα βιοπολυμερές το οποίο υπάρχει στα όστρακα καρκινοειδών (καβουριών, αστακών, καραβίδων κλπ).

Το βιολογικό αντηλιακό στα τεστ που ακολούθησαν αποδείχθηκε όχι μόνο συμβατό με τη φύση αλλά και απόλυτα ικανό να απορροφά τη θερμοκρασία και το φως και φυσικά την υπεριώδη ακτινοβολία Α και την υπεριώδη ακτινοβολία Β με απόλυτη επιτυχία.

Τα φύκια, τα ψάρια αλλά και πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί και μικροοργανισμοί έχουν την δυνατότητα να προστατεύονται από τις ακτίνες του ήλιου και ίσως τα φύκια αποδειχθούν τελικά πιο πολύτιμα από τις… μεταξωτές κορδέλες, αν μας χαρίσουν ένα ικανό και δη βιολογικό αντηλιακό.

Διαβάστε επίσης:

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12865

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12473

https://www.iatropedia.gr/articles/read/11133