Βγάλτε το αλάτι από τη ζωή σας τα εγκεφαλικά παραμονεύουν

  • Iatropedia
Το εγκεφαλικό βρίσκει σύμμαχο το αλάτι και οι ενήλικες που καταναλώνουν μαζί με το φαγητό τους μεγάλη ποσότητα αλατιού, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη η οποία διεξήχθη σε δείγμα μεγαλύτερο των 2.000 ανθρώπων.

Παρότι είναι γνωστό ότι όσο αυξάνεται η πρόσληψη νατρίου, τόσο πιθανότερο είναι να αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση, δεν είναι εξίσου σαφές αν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, από τους σχεδόν 2.700 μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες– κυρίως μειονότητες–οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, εκείνοι των οποίων η διατροφή περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες ποσότητες νατρίου, είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό μέσα σε διάστημα δέκα ετών σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Σε αντίθεση με την αρτηριακή πίεση, η οποία μεταβάλλεται γρήγορα, το εγκεφαλικό και οι καρδιοπάθειες αποτελούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές επομένως η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού των ανθρώπων και τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό νόσημα είναι δυσκολότερη.

Η Ένωση συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε όχι περισσότερα από 1.500 μιλιγραμμάρια ημερησίως–λίγο αυστηρότερη οδηγία σε σχέση με άλλων οργανισμών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), για παράδειγμα, τοποθετεί το ανώτατο όριο στα 2.000 μιλιγραμμάρια.

Ωστόσο, εκείνοι που συμμετείχαν στην έρευνα, κυρίως μαύροι και ισπανόφωνοι Νεοϋορκέζοι, κατά κανόνα κατανάλωναν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις συνιστώμενες, κατά μέσο όρο 3,031 μιλιγραμμάρια νατρίου ημερησίως.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε ερωτηματολόγια που απάντησαν 2.657 ενήλικες σχετικά με την υγεία τους, τον τρόπο ζωής τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. Η ηλικία τους, κατά την έναρξη της έρευνας, ήταν κατά μέσο όρο τα 69 χρόνια.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία 235 από αυτούς υπέστησαν εγκεφαλικό.

Όσοι από αυτούς κατανάλωναν τουλάχιστον 4.000 μιλιγραμμάρια νατρίου καθημερινά στην αρχή της έρευνας είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 1.500 μιλιγραμμάρια.

Από τους 558 των οποίων η πρόσληψη νατρίου έφθανε ημερησίως τα 4.000 μιλιγραμμάρια, οι 66 υπέστησαν εγκεφαλικό, ενώ από τους 320 που ακολουθούσαν τις συστάσεις της Ένωσης 24 έπαθαν εγκεφαλικό.

Όπως επισημαίνει η Χάνα Γκάρντενερ, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μαϊάμι και επικεφαλής της έρευνας, δεν μπορούν να διεξαχθούν με βεβαιότητα συμπεράσματα για την σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού και στο εγκεφαλικό, καθώς όσοι ελέγχουν την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν είναι πιθανότερο να είναι υγιείς.

Η Γκάρντενερ και οι συνεργάτες της αναφέρουν ως επιβαρυντικούς παράγοντες το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την εκπαίδευση και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το εγκεφαλικό στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

λίγος ύπνος; εγκεφαλικό. πολύς ύπνος; στεφανιαία νόσος

γιατί κάποιοι είναι εξυπνότεροι από τους άλλους;

ο εγκέφαλος δεν είναι ένα πιάτο μακαρόνια