Βαριατρική χειρουργική: Μείωση 25% στον κίνδυνο μετέπειτα καρκίνου έδειξε νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βαριατρική
Η βαριατρική χειρουργική, μια ζωτικής σημασίας παρέμβαση για τη σοβαρή παχυσαρκία, αναδεικνύεται ως πιθανή ασπίδα κατά του καρκίνου.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν δυνητικά ισχυρό σύμμαχο στην μάχη κατά του καρκίνου: τη βαριατρική χειρουργική.

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity ρίχνει φως στην αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ βαριατρικής χειρουργικής και 25% μειωμένου κινδύνου καρκίνου, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών.

Κατανόηση της βαριατρικής χειρουργικής και των επιπτώσεών της

Η βαριατρική χειρουργική, μια ζωτικής σημασίας παρέμβαση για τη σοβαρή παχυσαρκία, αναδεικνύεται ως πιθανή ασπίδα κατά του καρκίνου. Η μελέτη υπογραμμίζει τον σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και την μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο που σχετίζεται με τη βαριατρική χειρουργική.

Η σύνδεση παχυσαρκίας-καρκίνου

Η ισχυρή σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου είναι μια καλά εδραιωμένη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου κατηγοριοποιεί την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, τονίζοντας τον ρόλο της στην αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο κατά 62% στις γυναίκες και 52% στους άνδρες.

Αν και η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου είναι ευρέως αναγνωρισμένη, ο αντίκτυπος της σκόπιμης απώλειας βάρους στον κίνδυνο καρκίνου είναι λιγότερο σαφής.

Ξεκλειδώνοντας τα οφέλη της απώλειας βάρους

Η μελέτη προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υπογραμμίζουν τις δυνατότητες των χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους στην πρόληψη του καρκίνου.

Το υπερβολικό βάρος, συχνά πρόδρομος της φλεγμονής, τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και οι αλλοιωμένες ορμόνες του φύλου, κλιμακώνει τον κίνδυνο 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως τονίζεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ερευνώντας τις περιπλοκές της σύνδεσης παχυσαρκίας-καρκίνου, οι ερευνητές αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα των μηχανισμών που οδηγούν τον καρκίνο από την παχυσαρκία.

Ο δρ. Mir Ali, βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center, επισημαίνει ότι η παχυσαρκία επηρεάζει περίπλοκα πολλαπλά συστήματα οργάνων μέσα στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή και οι ορμονικές ανισορροπίες, οι συνέπειες της παχυσαρκίας, δυνητικά διεγείρουν την μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων, αν και η ακριβής διαδικασία παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας.

Τα πολύπλευρα οφέλη της βαριατρικής χειρουργικής

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πληθώρα μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων που συνδέονται με τη βαριατρική χειρουργική. Συγκεκριμένα, φαίνεται να περιορίζει την ανάπτυξη όγκων, μετριάζει τη φλεγμονή και ενισχύει την ορμονική ισορροπία.

Αναδεικνύεται μια εντυπωσιακή διαπίστωση: η βαριατρική χειρουργική μειώνει σημαντικά τους ορμονικά καθοδηγούμενους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας. Αυτό συνεπάγεται έναν ουσιαστικό ρόλο που παίζουν οι ορμόνες στην μείωση του κινδύνου καρκίνου μετά τη βαριατρική επέμβαση.

Κατανόηση του μηχανισμού για την μείωση του καρκίνου

Αν και η μελέτη προσφέρει μια συναρπαστική σύνδεση μεταξύ της βαριατρικής χειρουργικής και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου, περαιτέρω έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών.

Οι έρευνες για το γιατί η βαριατρική χειρουργική έχει τόσο βαθύ αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου και τη θνησιμότητα έχουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουν πρωτοποριακές γνώσεις σχετικά με τις στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Δημοφιλής” επέμβαση απώλειας βάρους συνδέεται με εξασθένιση των οστών

Η καλή φυσική κατάσταση στη νεότητα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο 9 καρκίνων στην μετέπειτα ζωή

φωτό: iStock