“Δημοφιλής” επέμβαση απώλειας βάρους συνδέεται με εξασθένιση των οστών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
απώλεια βάρους
Αυτή η επέμβαση έχει πλέον υποσκελίσει τη γαστρική παράκαμψη ως η κύρια επέμβαση για την απώλεια βάρους.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Radiology, το περιοδικό της Ραδιολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA), αποκάλυψε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών που σχετίζονται με μια κοινή χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σε παχύσαρκους εφήβους και νέους ενήλικες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Miriam A. Bredella, καθηγήτρια Ραδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, υπογράμμισε την άνοδο της παιδικής παχυσαρκίας και τον ρόλο της χειρουργικής απώλειας βάρους στην αντιμετώπισή της. Η μελέτη επικεντρώθηκε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στομαχικής αφαίρεσης, γνωστής ως sleeve gastrectomy ή “γαστρικό μανίκι”.

Είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην επίπτωση αυτής της επέμβασης στη δύναμη των οστών και το λίπος του μυελού των οστών.

Η στομαχική αφαίρεση μειώνει περίπου 75-80% του μεγέθους του στομάχου, προωθώντας την απώλεια βάρους με τον απλό περιορισμό στην πρόσληψη τροφής.

απώλεια βάρους

Η δημοτικότητά της αυξήθηκε σημαντικά, με τις ετήσιες επεμβάσεις στις ΗΠΑ να αυξάνονται από 28.000 το 2011 σε πάνω από 122.000 το 2020. Αυτή η επέμβαση έχει πλέον υποσκελίσει τη γαστρική παράκαμψη ως η κύρια επέμβαση για την απώλεια βάρους.

Η έρευνα ενέταξε συμμετέχοντες ηλικίας 13 έως 24 ετών από το 2015 έως το 2020, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με μέτρια έως σοβαρή παχυσαρκία.

Ειδικά, η ομάδα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση είχε σημαντική αύξηση στο λίπος του μυελού των οστών και μείωση στην πυκνότητα και τη δύναμη των οστών στην οσφυική σπονδυλική στήλη δύο χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Η δρ. Bredella υπογράμμισε ότι η εφηβεία είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μαζών των οστών. Τα ελλείμματα στην αύξηση των οστών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των οστών και τον κίνδυνο κάταγματος αργότερα στη ζωή.

Ενόψει της αυξανόμενης χρήσης της βαριατρικής χειρουργικής σε εφήβους, η δρ. Bredella υπογράμμισε τη σημασία της ενημέρωσης των γιατρών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των οστών και την αντίστοιχη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για τη διαχείριση της υγείας των οστών και αυτήν τη θεραπεία.

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσικοί τρόποι για σύσφιξη του χαλαρού δέρματος μετά από απώλεια βάρους

Εβδομαδιαίο μενού χαμηλών υδατανθράκων για απώλεια βάρους: Τροφές, γεύματα, γραμμάρια

φωτό: iStock