Τσιγάρο και ρύπανση: φονικός συνδυασμός

  • Iatropedia
Το ερώτημα απευθύνεται σε καπνιστές: “Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πόσο καταστρέφεται η υγεία, όταν το κάπνισμα συνδυάζεται ή καλύτερα γίνεται σε μια πόλη γεμάτη ατμοσφαιρική ρύπανση;” Και για να το πάμε ακόμη παραπέρα σας λέμε ότι οι νέοι που καπνίζουν και ζουν σε μια πόλη (πχ σαν την Αθήνα) γεμάτη καυσαέριο, κινδυνεύουν.

Ακόμη πιο επικίνδυνο από ότι φανταζόμασταν αποδεικνύεται το τσιγάρο αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς οι δύο αυτοί παράγοντες έχουν κάνει ευάλωτους τους νέους ανθρώπους ακόμη και κοντά στα 35 μπροστά στη λεγόμενη νόσο των καπνιστών, τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

Ραγδαία αύξηση εμφανίζει η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στους νέους καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες σήμερα περίπου 25.000 Έλληνες παραγωγικής ηλικίας από 30 έως 49 ετών πάσχουν από την ασθένεια. Η εκτόξευση αυτή της νόσου οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα και δευτερευόντως στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σε παράγοντες επιβαρυντικούςαπό χώρους εργασίας και σε γονιδιακά αίτια.

Όπως επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, σήμερα περίπου το 5% των πασχόντων από τους συνολικά 500.000 που υπάρχουν στη χώρα μας είναι νέοι στην ηλικία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η νόσος δεν αφορά πια μόνο τους ηλικιωμένους καθώς το τσιγάρο καταστρέφει όλο και πιο νέες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι το 22% των ασθενών είναι 45 έως 54 ετών και το 28% από 55 έως 64 ετών.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια -που θεωρείται η νόσος των καπνιστών- αποτελεί σήμερα την 4η αιτία θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% όσων εμφανίζουν απόφραξη των πνευμόνων δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μεαποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο γιατρό. Γι αυτό άλλωστε και το 4% του πληθυσμού που πάσχει από ΧΑΠ εμφανίζουν αδιάγνωστη απόφραξη των αεραγωγών στους πνεύμονες. Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι: εύκολο λαχάνιασμα, δύσπνοια, χρόνιος βήχας, εύκολη κόπωση, συχνά κρυολογήματα και μεταξύ άλλων απόχρεμψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν