Τα σημάδια και τα αίτια με τα οποία εκδηλώνεται η τραχηλίτιδα – Πώς θεραπεύεται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τραχηλίτιδα
Συχνά, η τραχηλίτιδα είναι αποτέλεσμα κάποιου Σεξουαλικά Μεταδιδόμενου Νοσήματος, όπως χλαμύδια, ή γονόρροια. Ωστόσο, η τραχηλίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί και από μη μολυσματικές αιτίες.

Τραχηλίτιδα είναι μια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή στο κάτω, στενό άκρο της μήτρας, που “ανοίγει” μέσα στον κόλπο. Είναι πιθανό κάποια γυναίκα να έχει τραχηλίτιδα και να μην έχει εκδηλώσει εμφανή συμπτώματα. Μεταξύ των συμπτωμάτων αυτών, οι γυναίκες μερικές φορές παρατηρούν αιμορραγία μεταξύ των φυσιολογικών τους περιόδων και αλλαγές στο κολπικό έκκριμα.

Η επιτυχής θεραπεία της τραχηλίτιδας αφορά κατά βάση την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας της φλεγμονής.

Τραχηλίτιδα: Αίτια

Οι πιο πιθανές αιτίες τραχηλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ): Τις περισσότερες φορές, οι βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις που προκαλούν τραχηλίτιδα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Η γονόρροια, τα χλαμύδια, οι τριχομονάδες και ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι τα πιο συχνά ΣΜΝ που συνδέονται με την τραχηλίτιδα.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Μια αλλεργία, είτε στα σπερματοκτόνα αντισυλληπτικά, είτε στο λατέξ από το οποίο κατασκευάζονται τα προφυλακτικά, μπορεί να οδηγήσει σε τραχηλίτιδα. Αλλά και μια αλλεργική αντίδραση σε άλλα προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως τα γυναικεία αποσμητικά, μπορεί επίσης να αποδειχτούν “ένοχα”.
  • Βακτηριακή υπερανάπτυξη: Μια υπερανάπτυξη ορισμένων από τα βακτήρια που υπάρχουν κανονικά στον κόλπο (βακτηριακή κολπίτιδα) μπορεί να οδηγήσει σε τραχηλίτιδα.

Τραχηλίτιδα: Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές, η τραχηλίτιδα δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα και μπορείτε να μάθετε αν την έχετε μόνο μετά από ένα τεστ Παπανικολάου, ή μετά από μια βιοψία για κάποια άλλη πάθηση. Αν, ωστόσο, έχετε συμπτώματα, τότε αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κολπικό έκκριμα  που έχει πρασινωπή, καφετί, ή κιτρινωπή απόχρωση και πύον, ενώ μερικές φορές θα παρατηρείτε και μια δυσάρεστη οσμή από την περιοχή
  • Συχνή, επώδυνη ούρηση
  • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
  • Κολπική αιμορραγία μετά την σεξουαλική επαφή, η οποία δεν συνδέεται με την έμμηνο ρύση

Τραχηλίτιδα:  Θεραπεία

Μπορεί να μη χρειαστείτε θεραπεία για την τραχηλίτιδα που προκαλείται από κάτι άλλο εκτός από ένα ΣΜΝ. Αν, όντως προκαλείται από ένα ΣΜΝ, τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας είναι πιθανό να χρειάζεστε θεραπεία.

Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα που καταπολεμούν πολύ αποτελεσματικά τη φλεγμονή στην τραχηλίτιδα. Η θεραπεία σας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ένα αντιβιοτικό φάρμακο, για μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως η γονόρροια, ή τα χλαμύδια.
  • Κάποια αντιιική φαρμακευτική αγωγή για μια ιογενή λοίμωξη, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, τα αντιιικά φάρμακα δεν θεραπεύουν τον έρπητα, ο οποίος είναι μια χρόνια κατάσταση και μπορεί να μετακυλίεται από τον έναν σεξουαλικό σύντροφό στον άλλο ανά πάσα στιγμή.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει επαναλαμβανόμενες εξετάσεις για τραχηλίτιδα, όταν αυτή προκαλείται από γονόρροια, ή χλαμύδια.

Για να αποφύγετε την μετάδοση μιας βακτηριακής λοίμωξης στον σύντροφό σας, πρέπει να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία, που θα σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Πηγή: http://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξ και κολπίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουν γυναίκες αλλά ΚΑΙ άντρες

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τα συμπτώματα που ΟΛΟΙ πρέπει να ξέρουν

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Δείτε ποια είναι τα πιο επικίνδυνα

Οι 7 απαράβατοι κανόνες υγιεινής πριν και μετά το σεξ

Χλαμύδια: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν

Έρπης γεννητικών οργάνων: ΟΛΑ τα Αίτια και συμπτώματα σε άντρες και γυναίκες