ΤΟΥΡΚΙΑ: επιχείρηση αδυνάτισμα

  • Iatropedia
Όσοι έχουν πάει στην Τουρκία και έχουν δοκιμάσει τις γεύσεις, έχουν να το λένε. Τι να πρωτοπεί κανείς, από φαγητά, κεμπάπια, κοκορέτσια, πιλάφια και κυρίως από γλυκά, λουκούμια, σερμπέτια και καϊμάκια. Οι Τούρκοι όμως είναι από τους πιο παχύσαρκους λαούς, μαζί με τους Έλληνες φυσικά. Όλο και περισσότεροι προσβάλλονται από ασθένειες που συνδέονται με τα επιπλέον κιλά, μια πραγματική μάστιγα για τη δημόσια υγεία. Το Υπουργείο Υγείας της χώρας αποφάσισε λοιπόν να λάβει δραστικά μέτρα. Στόχος της διαφημιστικής καμπάνιας που ξεκίνησε το υπουργείο του είναι να αδυνατίσουν ένα εκατομμύριο Τούρκοι σε διάστημα ενός έτους.

Η διαπίστωση είναι δραματική. 'Ένας στους τρεις Τούρκους είναι παχύσαρκος, μια αναλογία η οποία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας.

«Το 35% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι», δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα αυτό της δημόσιας υγείας.

«Ο αγώνας κατά της παχυσαρκίας άρχισε», επισημαίνουν τα διαφημιστικά σποτ στα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες της χώρας, τα οποία καλούν τους Τούρκους να μειώσουν τη σωματική τους μάζα και τις μερίδες φαγητού που καταναλώνουν.

Βηματόμετρα θα μοιράζονται στη διάρκεια του καλοκαιριού από τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι παρακολουθούν τους παχύσαρκους ασθενείς. Από την 1η Ιουλίου μειώθηκε το αλάτι στο ψωμί, το οποίο είναι πλέον πλουσιότερο σε πλήρες αλεύρι και συνεπώς σε φυτικές ίνες, μια επανάσταση για τα εκατομμύρια των Τούρκων που τρέφονται κατ΄εξοχήν με αυτήν την παραδοσιακή τροφή.

Για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν μεταδίδουν πλέον παρά μόνον διαφημίσεις για υγιεινές τροφές και για ισορροπημένα γεύματα.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έδωσε το καλό παράδειγμα χάνοντας 10 κιλά σε ένα χρόνο και συμβουλεύοντας τους Τούρκους να κάνουν 10.000 βήματα την ημέρα για να διατηρήσουν καλή φυσική κατάσταση.

Σε όλα αυτά έχει συμβάλει η γρήγορη αστικοποίηση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και εργασίας σε μια χώρα που διεκδικεί τη 17η θέση στην παγκόσμια οικονομία. Η παχυσαρκία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1997, είναι αιτία για άλλες ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την 'Ενωση του Αγώνα κατά της Παχυσαρκίας, οι Τούρκοι δεν αγαπούν τη σωματική δραστηριότητα. Στις πόλεις, λίγοι είναι αυτοί που κάνουν τακτικά κάποιο σπορ καθώς οι περισσότεροι προτιμούν να κάθονται με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση ή από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο καθηγητής Μουράτ Τουντζέρ, παιδίατρος με ειδικότητα στις παθήσεις του αίματος, εξηγεί ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά δύσκολη τη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης:» Η σύγχρονη ζωή μάς επιβάλλει περιορισμούς που μάς αναγκάζουν να τρώμε γρήγορα, μεγάλες ποσότητες, χωρίς να προσέχουμε την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε».

Ο Τουντζέρ υπενθυμίζει ωστόσο ότι η Τουρκία είναι μια μεσογειακή χώρα που ευνοεί την υγιεινή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα λαχανικά και φρούτα, καθώς και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Γιουνούς Γιαβούζ, ειδικός στις ασθένειες του μεταβολισμού, τονίζει ότι ο αριθμός των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη στην Τουρκία, αυξήθηκε με θεαματικό τρόπο, κατά 90% τα τελευταία 12 χρόνια και αυτό κυρίως εξαιτίας της παχυσαρκίας.

«Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα της ζωής», τόνισε.

Εάν ο δείκτης της σωματικής μάζας είναι πολύ υψηλός και δε συνιστώνται οι συμβατικές μέθοδοι, οι γιατροί καταφεύγουν στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η 34χρονη Γκιουλσάχ Μπιουλμπούλ, υποβλήθηκε πριν από λιγότερο από 24 ώρες σε γαστρεκτομή, στην αφαίρεση δηλαδή τμήματος του στομάχου. Η γυναίκα αυτή ζύγιζε 147 κιλά.

«Δεν αντιμετώπιζα μόνο παθολογικό πρόβλημα, αλλά και ψυχολογικό. Όταν έμπαινα σε ένα κατάστημα ρούχων, μού έλεγαν «δεν έχουμε τίποτα για σάς», εξομολογήθηκε η γυναίκα αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην κατηγορία του iatropedia

οι καρδιοπάθειες τσακίζουν Ελλάδα και Τουρκία