Το HPV τεστ αντικαθιστά το τεστ Παπανικολάου

  • Iatropedia
Ήδη στην Τουρκία αλλά και στο Μεξικό το HPV, από τα τέλη του 2011, αντικατέστησε το ΠΑΠ τεστ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η εφαρμογή του έδειξε ότι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ως μέθοδος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το HPV, πρέπει να γίνεται κάθε 5-6 χρόνια και έχει διπλάσια αποτελεσματικότητα από το τεστ ΠΑΠ, ενώ καλύπτει και για διπλάσιο χρόνο. Η Ολλανδία, η Ιταλία και η περιοχή της Καταλονίας στην Ισπανία αποφάσισαν να ξεκινήσουν να το χρησιμοποιούν μέσα στο 2012. Η διαφορά των 2 τεστ, είναι η εξής: Το HPV, ανιχνεύει τους ογκογονικούς τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV), ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο της μήτρας, ενώ το ΠΑΠ τεστ, εντοπίζει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως η “εβδομάδα κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας”. Ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη κ. Θεόδωρος Αγοραστός, τόνισε: “Δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται οι γυναίκες που έλαβαν θετικό αποτέλεσμα στο HPV τεστ που έκαναν. Θα πρέπει να υποβληθούν συμπληρωματικά σε ΠΑΠ τεστ ή κολποσκόπηση για να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί η βλάβη εφόσον υπάρχει. Δηλαδή σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΠ τεστ είναι συμπληρωματικό. Αν δεν εντοπιστεί βλάβη τότε το πιθανότερο είναι να εξαφανιστεί ο ιός HPV, μόνος του, χωρίς να χρειαστεί καμία θεραπεία.”

Από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν από τον ιό HPV, οι 75 δεν θα πάθουν τίποτε. Ο ιός θα εξαφανιστεί από μόνος του. Από τις υπόλοιπες 25, οι 15 θα εμφανίσουν κονδυλώματα καλοήθους φύσεως. Από τις 10 που έχουν απομείνει οι 6 θα εμφανίσουν, χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις, που η ίδια η άμυνα του οργανισμού μπορεί να αποκαταστήσει και μόνο 3-4 θα εμφανίσουν σοβαρού βαθμού προκαρκινικές αλλοιώσεις που απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Ο καθηγητής τόνισε επίσης ότι μελλοντικά το ΠΑΠ τεστ θα αντικατασταθεί από το HPV: “Ως λογική συνέπεια όλων αυτών των εξελίξεων η πρακτική της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλάζει πλέον παγκοσμίως και αντί να βασίζεται σε εάν μόνο πυλώνα που μέχρι τώρα ήταν το ΠΑΠ τεστ, βασίζεται σε 2 πυλώνες. Στον HPV εμβολιασμό και στο HPV τεστ που τελικά θα αντικαταστήσει το ΠΑΠ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έχει κονδυλώματα…μήπως σας απάτησε;

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του ενδομητρίου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του αιδοίου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τα κονδυλώματα στις γυναίκες στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ξύδι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας