Το εμβόλιο για τη γρίπη επηρεάζει τις πιθανότητές μου να κολλήσω COVID-19;

  • Iatropedia newsroom
COVID-19
Το εμβόλιο της γρίπης σας προστατεύει από την εποχική γρίπη, όχι από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, αλλά η αποφυγή της γρίπης είναι ιδιαίτερα σημαντική φέτος.

Αξιωματούχοι υγείας και όλοι οι ιατρικοί επιστήμονες παροτρύνουν τους ανθρώπους σε όλο τον να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, έτσι ώστε οι γιατροί και τα νοσοκομεία να μην αντιμετωπίζουν την επιπλέον πίεση να χρειαστεί να θεραπεύσουν και ασθενείς με βαριά γρίπη εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα σύγχυσης των συμπτωμάτων: Η εποχική γρίπη και η COVID-19 εκδηλώνονται με παρόμοια πρώιμα συμπτώματα. Οι άνθρωποι που έχουν εποχική γρίπη μπορεί να πιστεύουν λανθασμένα ότι έχουν COVID-19 και αντίστροφα, δήλωσε ο δρ. Gregory Poland της Mayo Clinic, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες.

Μόνο ένα τεστ COVID-19 μπορεί να ξεχωρίσει τα δύο χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνουν το εμβόλιο για τη γρίπη για όλους από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.

Το CDC λέει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο δεν θα σας προκαλέσει να αρρωστήσετε από τη γρίπη και ότι η προστασία που σας παρέχει χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει, αφότου το κάνετε. Και το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι τέλειο, αλλά μελέτες δείχνουν ότι αν ο εμβολιασμένος αρρωστήσει, δεν εκδηλώνει βαριά μορφή γρίπης.

Μερικές εσφαλμένες μελέτες με την πάροδο των ετών προσπάθησαν να συνδέσουν το αντιγριπικό εμβόλιο με τη γρίπη με τον αυξημένο κίνδυνο άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Κορονοϊός, γρίπη, κρυολόγημα: Τι διαφορές έχουν στα συμπτώματα

Τα άτομα που έχουν γρίπη θα παρουσιάσουν συμπτώματα εντός 1-4 ημερών. Τα συμπτώματα για τη νόσο COVID-19 μπορεί να αναπτυχθούν μεταξύ 1-14 ημερών. Ωστόσο, η διάμεση περίοδος επώασης για τον νέο κορονοϊό είναι περίπου 5 μέρες. Συγκριτικά, η περίοδος επώασης για το κοινό κρυολόγημα είναι 1-3 ημέρες.

Τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι παρόμοια τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ωστόσο, τα παιδιά εμφανίζουν συνήθως πυρετό και πιο ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα του κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή και βήχας.

Συγκριτικός πίνακας για τα συμπτώματα κορονοϊού (COVID-19), εποχικής γρίπης και κοινού κρυολογήματος:

COVID-19 ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Περίοδος επώασης 1-14 μέρες 1-4 μέρες 1-3 μέρες
Πρώτα συμπτώματα Σταδιακά Απότομα Σταδιακά
Πυρετός Κοινό Κοινό Σπανίως
Βήχας Κοινό Κοινό Ήπιος έως μέτριος
Κούραση Κοινό Κοινό Μερικές φορές
Συνάχι Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Μπούκωμα Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Διάρροια Μερικές φορές Μερικές φορές Σπανίως
Πόνοι στο σώμα Μερικές φορές Κοινό Ελαφρώς
Πονόλαιμος Μερικές φορές Μερικές φορές Κοινό
Πονοκέφαλος Μερικές φορές Κοινό Σπανίως
Απώλεια όρεξης Μερικές φορές Κοινό Μερικές φορές
Δυσκολία στην αναπνοή Κοινό Μερικές φορές Ήπια
Προβλήματα στο αναπνευστικό Κοινό Μερικές φορές Μερικές φορές

Κορονοϊός – Γρίπη: Μετάδοση

Τόσο ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 όσο και ο ιός της εποχικής γρίπης μπορούν να εξαπλωθούν μέσω διαπροσωπικής επαφής. Μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τους ιούς μπορούν να περάσουν από το ένα άτομο στο άλλο συνήθως μέσω της μύτης και του στόματος, όταν ο ασθενής  βήχει και φτερνίζεται.

Σύμφωνα με το CDC, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό της γρίπης σε άτομα που βρίσκονται 2 μέτρα μακριά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι πρέπει να παραμένουν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από κάθε βήχα ή φτάρνισμα, για να αποτρέψουν τη, μετάδοση της μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ταχύτητα μετάδοσης διαφέρει μεταξύ των δύο ιών. Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται νωρίτερα και μπορούν να εξαπλωθούν γρηγορότερα από τον ιό SARS-CoV-2. Επίσης, τα άτομα με γρίπη μπορούν να περάσουν τον ιό πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Ένα άτομο μπορεί επίσης να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα.

Υπάρχουν επίσης διαφορές στην μετάδοση μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η μετάδοση της εποχικής γρίπης από παιδιά σε ενήλικες είναι κοινή. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι είναι πιο κοινό για τους ενήλικες να περάσουν τον ικό SARS-CoV-2 στα παιδιά. Τα παιδιά, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα.

Κορονοϊός: Η διαφορά στην απώλεια όσφρησης μεταξύ COVID-19 και του κοινού κρυολογήματος

Σύμφωνα με ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Rhinology, η κύρια διαφορά μεταξύ της απώλειας μυρωδιάς που προκαλείται από την COVID-19 και του κρυολογήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αναπνέουν.

Τα άτομα που χάνουν την αίσθηση της όσφρησης λόγω κορονοϊού εξακολουθούν να μπορούν να εισπνέουν ελεύθερα από την μύτη, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν πικρές ή γλυκές μυρωδιές.

Η ανοσμία (απώλεια όσφρησης) ως αποτέλεσμα άλλων λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα, συνοδεύεται από ρινική καταρροή.

Η ερευνητική ομάδα διενήργησε δοκιμές οσμής και γεύσης σε 10 ασθενείς με COVID-19, 10 άτομα με βαρύ κρυολόγημα και μια ομάδα ελέγχου 10 υγιών ατόμων.

“Θέλαμε να δούμε αν οι βαθμολογίες τους για τη δοκιμή μυρωδιάς και γεύσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ ασθενών με κορονοϊό και ασθενών με βαρύ κρυολόγημα. Γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλους αναπνευστικούς ιούς, για παράδειγμα προκαλώντας την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκίνης, και επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα”, σχολίασε ο καθηγητής Carl Philpott από την Ιατρική Σχολή Norwich του Πανεπιστημίου East Anglia και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πηγές: https://apnews.comhttps://www.who.inthttps://www.cdc.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόδειξη ότι οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής δεν εμποδίζουν την μετάδοση της COVID-19

Αν σου μυρίζει έτσι ο καφές, μπορεί να έχεις COVID-19: Νέο σύμπτωμα κορονοϊού η παροσμία

Αυτό είναι το ένα πολύ πρώιμο σύμπτωμα της COVID-19

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν