Το χειρότερο μέρος για να κάθεστε όταν πάτε στη θάλασσα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
θάλασσα
Ετοιμάζεστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές; Ή μήπως μια ακόμα “εξόρμηση” στην κοντινή παραλία εκεί κοντά που κατοικείτε; Όπως και να έχει, την επόμενη φορά που θα πάτε για μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να έχετε το νου σας σχετικά με το που θα επιλέξετε να κάτσετε.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, αν πάτε στην θάλασσα και κάθεστε απευθείας επάνω στην άμμο, χωρίς πετσέτα/ψάθα, τότε διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο να ασθενήσετε από την έκθεση σε κάποιο βακτήριο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στην σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology, στην άμμο η συγκέντρωση βακτηρίων είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο νερό της θάλασσας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εν λόγω μελέτη ξεκίνησε ως ανάλυση για την επικινδυνότητα των θαλασσών και των παραλιών που είναι κοντά σε σημεία όπου με σωλήνες εκβάλλονται απόβλητα από διάφορες βιομηχανίες ή και οικισμούς.

Ωστόσο, πρόσεξαν ότι κατά την τελευταία δεκαετία, τα επίπεδα βακτηρίων στις αμμουδιές είναι 10 έως 100 φορές υψηλότερα από ό,τι στο θαλασσινό νερό. Η εξήγηση που έδωσαν είναι ότι τα βακτήρια αποσυντίθενται πολύ πιο αργά στην αμμουδιά σε σχέση με το νερό. Έτσι υπάρχουν περισσότερα βακτήρια στις παραλίες από ό,τι στο νερό.

Το πιο επικίνδυνο από αυτά τα βακτήρια ήταν εκείνο του E.coli επειδή ο εντερόκοκκος είναι πολύ ανθεκτικός.

http://www.cbsnews.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που πνίγεται στην θάλασσα

Κεφάλαιο ηλιοθεραπεία: Πως θα αποφύγετε την πρόωρη γήρανση

Κύστη κόκκυγος: Τι ισχύει για το κολύμπι στην θάλασσα

Κράμπα στην θάλασσα: Πότε συμβαίνει και τι να κάνετε