Το «απόλυτο σοκ» έζησε γυναίκα που διαγνώστηκε λανθασμένα με καρκίνο

  • Ρούλα Τσουλέα
γυναίκα
Χρειάσθηκαν δύο χρόνια για να γίνει αντιληπτό το λάθος. Έως τότε η γυναίκα είχε ολοκληρώσει την θεραπεία.

Μία νεαρή γυναίκα από την Αγγλία που έζησε επί δύο χρόνια νομίζοντας ότι έχει καρκίνο, μίλησε για το «απόλυτο σοκ» που ένιωσε όταν έμαθε ότι είχε γίνει λάθος διάγνωση.

Η 33χρονη σήμερα Megan Royle διαγνώστηκε με μελάνωμα, τον πιο επιθετικό καρκίνο του δέρματος, το 2019. Χρειάστηκε να χειρουργηθεί, να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων και να κάνει εννέα κύκλους ανοσοθεραπείας πριν γίνει αντιληπτό το λάθος το 2021.

«Δεν πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρω πως και γιατί έγινε», είπε στον βρετανικό Τύπο. «Πέρασα δύο χρόνια από τη ζωή μου νομίζοντας ότι έχω καρκίνο. Έκανα όλες αυτές τις θεραπείες και μετά έμαθα ότι ποτέ δεν ήμουν άρρωστη».

Η περιπέτειά της άρχισε όταν παρατήρησε στο μπράτσο της ότι ένας σπίλος (ελιά) είχε μεγαλώσει. Ο σπίλος της προκαλούσε επίσης κνησμό (φαγούρα) και είχε αποκτήσει κρούστα. Ο γιατρός της την παρέπεμψε για δερματολογικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Chelsea and Westminster του Λονδίνου. Στο πλαίσιό του έγινε και βιοψία.

Τα ευρήματα της βιοψίας ερμηνεύθηκαν ως μελάνωμα και η νεαρή γυναίκα παραπέμφθηκε στην ειδική Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Royal Marsden. Εκεί υποβλήθηκε σε εγχείρηση για να αφαιρεθεί ο «καρκίνος» και οι γύρω ιστοί.

Στη συνέχεια, οι γιατροί της συνέστησαν να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων διότι οι θεραπείες που θα ακολουθούσαν μπορεί να επηρέαζαν τη γονιμότητά της. Όταν ολοκληρώθηκε και αυτή, έκανε εννέα κύκλους ανοσοθεραπείας.

Καταλυτική η πανδημία

Στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, η γυναίκα χρειάσθηκε να κάνει τις επαναληπτικές εξετάσεις της στο τοπικό νοσοκομείο στο Γιόρκσαϊρ, όπου ζει. Εκεί έμαθε πως όχι μόνο ο «καρκίνος» είχε εξαφανιστεί, αλλά δεν υπήρξε ποτέ. Τι είχε συμβεί; Είχαν ερμηνευθεί λάθος τα ευρήματα της βιοψίας της.

Η κυρία Royle  χρειάσθηκε λίγο χρόνο για να δεχτεί τα νέα. «Όταν οι γιατροί μου ζήτησαν να καθίσω για να μου πουν τα νέα, έπαθα το απόλυτο σοκ», είπε η νεαρή γυναίκα. «Χρειάσθηκα λίγη ώρα για να καταλάβω τι μου έλεγαν. Θα περίμενε κανείς ότι το πρώτο συναίσθημα θα ήταν η ανακούφιση. Την ένιωσα κατά κάποιον τρόπο, αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν ο θυμός και η αγανάκτηση».

Και πρόσθεσε: «Για πολύ καιρό ένιωθα έτσι, για να είμαι ειλικρινής». Αυτός ήταν και ο λόγος που στράφηκε νομικά εναντίον των δύο πρώτων νοσοκομείων, με τα οποία επετεύχθη τελικά συμβιβασμός.

«Η διάγνωση του καρκίνου προφανώς είχε σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στη Μέγκαν, δεδομένης και της νεαρής ηλικίας της», δήλωσε ο δικηγόρος της Matthew Gascoyne. «Ο αντίκτυπος αυτός επιδεινώθηκε όταν ενημερώθηκε για την λανθασμένη διάγνωση».

Εκπρόσωποι των δύο νοσοκομείων σε δηλώσεις τους παραδέχθηκαν το περιστατικό και απολογήθηκαν για το λάθος τους.

Φωτογραφία: iStock