Το #1 σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι δεν του δίνουν σημασία εγκαίρως

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Τα καλά νέα είναι ότι καθώς τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται και τα ποσοστά έγκαιρης ανίχνευσης αυξάνονται, ολοένα και λιγότεροι διαγιγνώσκονται και πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα δεν ανιχνεύονται μέχρι τα τελευταία στάδια της νόσου.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να προσέχετε αυτά τα κοινά συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα

Η γνώση των σημαδιών του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει σε μια πρώιμη διάγνωση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της έκβασης της θεραπείας. Ωστόσο, τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα τείνουν να είναι λεπτεπίλεπτα και τις περισσότερες φορές είναι μη ανιχνεύσιμα προτού ο καρκίνος εξαπλωθεί. Τούτου λεχθέντος, τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι:

  • επίμονος βήχας
  • βήχας με αιμόπτυση
  • πόνος στο στήθος
  • βραχνή φωνή
  • απώλεια όρεξης
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • δύσπνοια
  • αδυναμία
  • συριγμός, ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις βρογχίτιδας, ή πνευμονίας

Πιο σπάνια, οι ασθενείς μπορεί επίσης να αναπτύξουν:

  • διόγκωση στα άκρα των δακτύλων
  • πόνο στους ώμους

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να προκαλούνται από κάτι άλλο και όχι από τον καρκίνο του πνεύμονα. Παρόλα αυτά, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας, ώστε να βρεθεί η αιτία και να αντιμετωπιστεί, εάν χρειαστεί.

Αυτό το σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα είναι το πιο πιθανό να αγνοηθεί

Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE ανέλυσε τα συμπτώματα που οδήγησαν πιο συχνά σε διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα. Οι ερευνητές κατέληξαν σε πέντε κύριες κατηγορίες συμπτωμάτων, που είναι οι πιο διαδεδομένες εκδηλώσεις της νόσου. Αυτές ήταν:

  1. βήχας που παράγει αίμα (αιμόπτυση)
  2. δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
  3. βήχας χωρίς αίμα
  4. πόνος στο στήθος και
  5. σωματικά συμπτώματα, που περιλαμβάνουν: απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, κόπωση, πυρετό και εφίδρωση

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι από αυτές τις πέντε κύριες κατηγορίες σημαδιών καρκίνου του πνεύμονα, η τελευταία (τα σωματικά συμπτώματα) ήταν λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε διάγνωση.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι συμπτώματα συγκεκριμένα λόγω καρκίνου του πνεύμονα και θα μπορούσαν να προκληθούν από διάφορες άλλες υποκείμενες παθήσεις. Ωστόσο, η στενή σχέση τους με τον καρκίνο υποδηλώνει ότι εάν όντως αντιμετωπίσετε ανεξήγητη απώλεια βάρους (ή κάποιο άλλο σύμπτωμα), είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Ακόμη και τα γνωστά συμπτώματα συχνά παραβλέπονται

Οι γιατροί λένε ότι ακόμη και τα γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα, όπως ο επίμονος βήχας, πολύ συχνά παραβλέπονται. “Τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι συνήθως ήπια και είναι παρόμοια με τα καθημερινά συμπτώματα που γνωρίζουν οι καπνιστές”, είπε ο δρ. George Eapen, πνευμονολόγος στο τμήμα εσωτερικής ιατρικής MD Anderson Cancer Center. “Όταν τα συμπτώματα γίνονται έντονα, ο καρκίνος είναι προχωρημένος”, σημείωσε.

Ο δρ. Eapen λέει ότι εάν εμφανίσετε βήχα που διαρκεί ενάμιση μήνα, ή περισσότερο, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ειδικά εάν είστε καπνιστής, ή έχετε ιστορικό καπνίσματος. Μην απορρίπτετε αυτό το σύμπτωμα ως φυσιολογική παρενέργεια του καπνίσματος!

Πηγές: https://www.mdanderson.org, https://www.cancer.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμός με βίντεο στο TikTok όπου λένε ότι κάποια ταμπόν προκαλούν καρκίνο

Αυτή η μόλυνση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του στομάχου

Χημική ουσία που χρησιμοποιείται παντού συνδέθηκε με τον καρκίνο του ήπατος – Σε ποια προϊόντα εντοπίζεται