Τυφλοί βρήκαν το φως τους με ειδικό τσιπ στον αμφιβληστροειδή

Δυο Βρετανοί που ήταν πλήρως τυφλοί, κατάφεραν να ανακτήσουν την όραση τους με μια πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο. Τους εμφύτευσαν στον αμφιβληστροειδή ένα ειδικό ηλεκτρονικό τσιπ, και πλέον μπορούν να αντιλαμβάνονται το φως αλλά και να ξεχωρίζουν τα σχήματα στον χώρο.

Η επέμβαση έγινε στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο της Οξφόρδης από την ομάδα του καθηγητή Robert Mac Laren, και ο ένας από τους 2 ασθενείς είναι Ελληνικής καταγωγής. Και οι 2 ασθενείς είχαν χάσει την όραση τους από μια σπάνια ασθένεια των οφθαλμών, την μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε αυτή την ασθένεια παύουν να λειτουργούν σταδιακά, τα κύτταρα φωτουποδοχείς στο πίσω μέρος του ματιού.

Το απίστευτα λεπτό και μικρό τσιπ που τοποθετήθηκε στο πίσω μέρος του ματιού των 2 ασθενών ανέλαβε να κάνει ακριβώς αυτή τη δουλειά. Τα 1500 φωτοευαίσθητα pixels, που έχει πάνω του, παίζουν πλέον τον ρόλο των ράβδων και των κώνων. Το φως που μπαίνει στο μάτι διεγείρει τα pixels, έτσι το μάτι το αντιλαμβάνεται, και στέλνει μήνυμα στο οπτικό νεύρο και από εκεί στον εγκέφαλο.

Ο καθηγητής Mac Laren τονίζει ότι: “είναι η πρώτη φορά που με την βοήθεια της τεχνολογίας καταφέραμε να επανενεργοποιήσουμε τον αμφιβληστροειδή, σε ανθρώπους που ήταν εντελώς τυφλοί. Πλέον μπορούν να αντιλαμβάνονται το φως που μπαίνει μέσα από το παράθυρο, καθώς και διάφορα σχήματα. Μπορούν επίσης να ξεχωρίζουν τα έπιπλα και που βρίσκεται η πόρτα. Μέχρι στιγμής τα βλέπουν όλα ασπρόμαυρα αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε να τα βλέπουν και έγχρωμα...”

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες τονίζουν ότι το συγκεκριμένο τσιπ μπορεί να ανακουφίσει ανθρώπους με την συγκεκριμένη ασθένεια και όχι εκείνους που πάσχουν από γλαύκωμα, ή νόσους του οπτικού νεύρου, ή την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το γλαύκωμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

ελπίδες για την τύφλωση με μεταμόσχευση κυττάρων

θεράπευσαν την τύφλωση με βλαστοκύτταρα

ακόμη και κίνδυνος τύφλωσης από τους φακούς επαφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν