Τι τρομακτικά βακτήρια ζουν πάνω στο κινητό σας τηλέφωνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κινητό
Ένα από τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα γύρω σας είναι πιθανότατα στο χέρι ή στην τσέπη σας αυτή τη στιγμή: το smartphone σας.

Πόσα μικρόβια ζουν στην επιφάνεια του κινητού μας τηλεφώνου; Διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει αυτό το ερώτημα και τα ευρήματά τους προκαλούν σοκ.

Τι είδους βακτήρια ζουν στο κινητό τηλέφωνο

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Scientific Reports, ερευνητές πήραν δείγματα από τα τηλέφωνα 26 ατόμων του ιατρικού προσωπικού ενός νοσοκομείου. Συνολικά, βρήκαν 1.307 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη και μια ευρεία συλλογή παθογόνων μυκήτων, ιών και βακτηριοφάγων.

Φυσικά, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης είναι πιο πιθανό να εκτεθεί σε μια σειρά παθογόνων παραγόντων δεδομένου του επικίνδυνου εργασιακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι ακόμη και το τηλέφωνο του μέσου χρήστη εξακολουθεί να είναι γεμάτο με πολλά διαφορετικά είδη δυνητικά παθογόνων βακτηρίων. Το 2011, επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι έως και το 16% των κινητών τηλεφώνων φιλοξενούν σημαντικό αριθμό βακτηρίων E. coli, που αποτελούν κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Τέτοια βακτήρια υπάρχουν στα κόπρανα!

Μαζί με το E. coli, τα πιο κοινά βακτήρια που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα είναι:

  • Σταφυλόκοκκος, ένα πανταχού παρόν μικρόβιο που συχνά προκαλεί λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο του δέρματος
  • Ακτινοβακτήρια (Actinobacteria), μια ευρεία οικογένεια βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν φυματίωση, διφθερίτιδα και βακτηριακή κολπίτιδα
  • Κιτροβακτήριο (Citrobacter), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, σήψη και μηνιγγίτιδα
  • Εντερόκοκκος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μια σειρά λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της μηνιγγίτιδας

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι επίσης εκπληκτικά συνηθισμένοι κάτοικοι των smartphone. Μια άλλη μελέτη πάλι σε εργαζομένων στον τομέα της υγείας διαπίστωσε ότι βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα ήταν παρόντα στο 70% των δειγμάτων!

Σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου της Αριζόνα, τα κινητά τηλέφωνα μεταφέρουν 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τα περισσότερα καθίσματα τουαλέτας.

Γιατί τα κινητά τηλέφωνα είναι τόσο βρώμικα

Μια έρευνα το 2018 διαπίστωσε ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στις ΗΠΑ παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους ενώ βρίσκονται στην τουαλέτα. Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν το πώς μικροσωματίδια κοπράνων καταλήγουν στις οθόνες των τηλεφώνων.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος αγγίζει και κάνει κλικ στην οθόνη του τηλεφώνου του 2.617 φορές κάθε μέρα! Αυτός ο αριθμός διπλασιάζεται στα 5.427 αγγίγματα την ημέρα για εκείνους που κάνουν βαριά χρήση του κινητού. Ανάμεσα στις στιγμές που αγγίζουν το κινητό τους, τα χέρια των χρηστών μαζεύουν συνεχώς νέα μικρόβια από το άγγιγμα άλλων αντικειμένων, όπως πόμολα, από χειραψίες, από το πάτημα των κουμπιών του ανελκυστήρα και ούτω καθεξής.

Γίνεται, όμως, να ασθενήσει κανείς πραγματικά εξαιτίας του τηλεφώνου του; Έρευνες δείχνει ότι, ναι, κάτι είναι πράγματι πιθανό.

Πώς να καθαρίσετε το smartphone

Παρά όλα αυτά τα ευρήματα, είναι αρκετά εύκολο να διατηρήσετε το smartphone σας καθαρό και σχετικά απαλλαγμένο από μικρόβια.

Αρχικά, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι με βάση την ισοπροπυλική αλκοόλη 70%. Το αλκοόλ θα σκοτώσει τα πιο προβληματικά παθογόνα.

Πηγή: https://www.iflscience.com

φωτό: iStock