Τι θα συμβεί σε έναν παχύσαρκο που θα πάθει εγκεφαλικό;

  • Iatropedia
Ας υποθέσουμε ότι ένας άνθρωπος που τυγχάνει να είναι και παχύσαρκος, παθαίνει εγκεφαλικό. Ποιες φαντάζεστε ότι μπορεί να είναι οι συνέπειες δεδομένου του γεγονότος ότι είναι και υπέρβαρος; Σκεφτείτε καλά πριν απαντήσετε γιατί θα εκπλαγείτε. Σύμφωνα με νέα έρευνα Γερμανών επιστημόνων οι υπέρβαροι έχουν λιγότερες πιθανότητες όχι μόνο να πεθάνουν αλλά και να αποκτήσουν κάποια αναπηρία, μετά από εγκεφαλικό, σε σχέση με εκείνους που το βάρος τους είναι κανονικό.

Το περίφημο “παράδοξο της παχυσαρκίας” ισχύει και για το εγκεφαλικό εκτός από τις άλλες χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθειες και ο διαβήτης. Η ομάδα του καθηγητή Βόλφραμ Ντένερ, από το ιατρικό Πανεπιστήμιο Charite στο Βερολίνο, έκανε τη δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal». Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 1.500 εγκεφαλικών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσων ανθρώπων το βάρος είναι κανονικό, οι άνθρωποι αυτοί είναι αυτοί που υφίστανται τη μεγαλύτερη ζημιά από ένα εγκεφαλικό και κινδυνεύουν περισσότερο να αποβεί θανατηφόρο για αυτούς.

Για την ακρίβεια ένας υπέρβαρος που θα πάθει εγκεφαλικό έχει μέχρι και 14% περισσότερες πιθανότητες (σε σχέση με κάποιον με φυσιολογικό βάρος) να επιβιώσει μετά, ενώ ένας παχύσαρκος έχει από 25% μέχρι και 45% περισσότερες πιθανότητες, πάντα σε σύγκριση με τους φυσιολογικούς.

Οι Γερμανοί επιστήμονες όμως κάνουν και μια σημαντική διευκρίνηση. Μπορεί οι παχύσαρκοι να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης μετά από εγκεφαλικό, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο, λόγω πάχους, από καρδιαγγειακά επεισόδια, σε σχέση με κάποιον που έχει φυσιολογικό βάρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μήπως οι μολυσμένες πόλεις μας παχαίνουν;

ποιος είναι ο σωστός τρόπος διατροφής ενός παιδιού;

10 πράγματα που δεν ξέρετε για την επικινδυνότητα του διαβήτη

η παχυσαρκία σκοτώνει; μύθος ή πραγματικότητα;

πως να μειώσετε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό με τις τροφές