Τι συμβαίνει στη σπονδυλική στήλη καθώς μεγαλώνουμε

  • Ρούλα Τσουλέα
σπονδυλική στήλη
Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν και πως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Η σπονδυλική στήλη έχει πολύπλοκη δομή και στηρίζει το βάρος όλου του σώματος, με συνέπεια να εκδηλώνει πλήθος προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου.

Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν μυοσκελετικές διαταραχές, ενώ συχνά προσβάλλουν ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία, όπως ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες. Η συνέπεια είναι η ανάπτυξη ποικίλων συμπτωμάτων τα οποία υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής Παναγιώτης Ζουμπούλης, η γήρανση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει:

  • Σε πόνο στην πλάτη ή/και στη μέση
  • Δυσκολία στην ισορροπία
  • Διαταραχές στη βάδιση
  • Άλλα συμπτώματα

Μία από τις συνηθέστερες αιτίες προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη είναι η οστεοπόρωση, που εξασθενεί τα οστά. «Υπολογίζεται ότι σήμερα το 30% του πληθυσμού με οστεοπόρωση είναι άνω των 65 ετών», επισημαίνει ο κ. Ζουμπούλης. «Μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 45%, απασχολώντας ένα στα δύο άτομα».

Άλλα προβλήματα που επέρχονται με την ηλικία και επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη και το μυοσκελετικό είναι:

  • Η απώλεια μυϊκής μάζας
  • Τα νευρολογικά προβλήματα
  • Οι ρευματολογικές παθήσεις κ.ά.

Η βοήθεια έρχεται από τους ειδικούς ιατρούς στους οποίους πρέπει να απευθύνονται εγκαίρως οι ασθενείς, ώστε να γίνει νωρίς η διάγνωση αυτών των προβλημάτων. «Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστούν, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν», τονίζει ο ειδικός.

Οι πιθανές θεραπείες

Η προληπτική δράση συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις στις συνήθειες και στη διατροφή, κινησιοθεραπεία και άσκηση, χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων κ.ά. Στόχος της είναι να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των πασχόντων.

Ακόμα, όμως, και αν κριθεί ότι αυτό που θα βοηθούσε περισσότερο θα ήταν μια χειρουργική επέμβαση, τα νέα δεδομένα είναι εξαιρετικά. Και αυτό διότι εφαρμόζεται πλέον ένας συνδυασμός ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Νέες χειρουργικές τεχνικές
  • Νέες επεμβάσεις μικρής παρεμβατικότητας
  • Ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις
  • Νέες αναισθησιολογικές τεχνικές
  • Ιατρούς υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης εξοικείωσης με το αντικείμενο

Ο συνδυασμός αυτός «οδηγεί σε ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις για προβλήματα στην σπονδυλική στήλη», τονίζει ο κ. Ζουμπούλης.

Υψηλό επίπεδο

Το επίπεδο των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών στο πεδίο αυτό είναι πολύ υψηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 15ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης (Νοέμβριος 2022) συνδιοργανώθηκε με την Παγκόσμια Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (WSCS).

Μάλιστα στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οργανώθηκε εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό και με ελεύθερη είσοδο. Σε αυτήν παρουσιάσθηκαν με απλό τρόπο τα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και η βοήθεια που μπορούν να παράσχουν οι ειδικοί ιατροί.

«Τα συμπτώματα της γηράσκουσας σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο», αναφέρει ο ιατρός. «Αρκεί να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών εγκαίρως. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που μια επέμβαση κριθεί αναγκαία, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά, επιτρέποντας γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς και την επιστροφή στην καθημερινότητά του με λιγότερους περιορισμούς και καλύτερη ποιότητα ζωής».

Φωτογραφία: iStock