Τι σοβαρό μπορεί να υποδεικνύει το να δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από καρέκλα ή καναπέ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που ξαφνικά δυσκολεύονται να σηκωθούν από την καρέκλα, είναι σώφρον να επισκεφθούν αμέσως έναν γιατρό.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλή σωματική λειτουργία μετά την ηλικία των 65 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.

Εκτός από τους παραδοσιακούς παράγοντες καρδιακού κινδύνου, όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, ερευνητές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που είχαν κακή απόδοση σε ένα τεστ φυσικής λειτουργίας διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο για μελλοντικό έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο δείκτης SPPB (Short Physical Performance Battery) είναι ένα μέτρο της φυσικής λειτουργίας του ατόμου. Δίνει βαθμολογία με βάση την ταχύτητα περπατήματος, την ταχύτητα που ανασηκώνεται από μια καρέκλα χωρίς χρήση των χεριών και την ισορροπία στην όρθια στάση. Είναι ξεχωριστό από τα τεστ αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης.

“Αν και οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα και ο διαβήτης συνδέονται στενά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης ηλικίας, γνωρίζουμε επίσης ότι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να μην είναι τόσο προγνωστικοί σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως πρέπει να βρούμε μη παραδοσιακούς προγνωστικούς παράγοντες για τους ηλικιωμένους”, εξηγεί ο δρ. Kunihiro Matsushita, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg και του τμήματος καρδιολογίας στην Σχολή Ιατρικής του Johns Hopkins.

“Βρήκαμε ότι η σωματική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας προβλέπει μελλοντικές καρδιαγγειακές παθήσεις πέρα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου και ανεξάρτητα από το εάν ένα άτομο έχει ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχεδόν οι μισοί καρδιοπαθείς ήταν σε κακή κατάσταση

Τα ευρήματα προέρχονται από μια συνεχιζόμενη μελέτη, όπου οι ερευνητές ενέγραψαν 15.000 ενήλικες μεταξύ 45 και 64 ετών από το 1987 έως το 1989. Η μελέτη εξέτασε διάφορες αιτίες για την αθηροσκληρωτική νόσο (συσσώρευση πλάκας ή λίπους στις αρτηρίες). Οι ερευνητές έλεγξαν την υγεία των συμμετεχόντων έως το 2012, με ετήσιες και εξαμηνιαίες τηλεφωνικές κλήσεις και αυτοπροσώπως με εξετάσεις σε κλινικές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα δεδομένα υγείας από 5.570 ενήλικες που είχαν μέση ηλικία 75 ετών από το 2011 έως το 2019 και έκαναν ετήσιο έλεγχο υγείας και σε αυτούς. Οι συμμετέχοντες έλαβαν χαμηλούς, μεσαίους ή υψηλούς βαθμούς για τη φυσική τους λειτουργία ανάλογα με την επίδοσή τους στη δοκιμή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:

  • το 13% είχε χαμηλή φυσική λειτουργία
  • το 30% είχε μέση φυσική κατάσταση και
  • το 57% είχε υψηλή φυσική λειτουργία
  • στην οκταετή ανάλυση, 930 άτομα είχαν ένα ή περισσότερα καρδιακά προβλήματα, με το 47% να έχει χαμηλή σωματική λειτουργία

Η σχέση μεταξύ χαμηλής σωματικής λειτουργίας και καρδιακών παθήσεων παρέμεινε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Επιπλέον, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η βαθμολογία σωματικής λειτουργίας ενός ατόμου ήταν ακριβής στην πρόβλεψη μελλοντικού κινδύνου καρδιακής νόσου, ανεξάρτητα από το ιστορικό της καρδιακής του υγείας.

“Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την αξία της αξιολόγησης του επιπέδου σωματικής λειτουργίας των ηλικιωμένων ενηλίκων”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Xiao Hu, συντονιστής ερευνητικών δεδομένων στο τμήμα επιδημιολογίας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg. “Εκτός από την υγεία της καρδιάς, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσεων και αναπηρίας”, πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές: https://newsroom.heart.org, https://studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πιο βασική αλλαγή στη διατροφή μας για να προλάβουμε εγκεφαλικό και καρδιακά

Οι καλύτερες πρωτεΐνες (αντί για κρέας) για την μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με διαιτολόγο

Υπέρταση: Υπάρχει ιδεατή ώρα μέσα στην ημέρα για να πάρετε το χάπι της πίεσης;

Κάντε το τεστ με το να ανεβείτε σκάλες στο σπίτι: Είναι δείκτης κινδύνου για καρδιά!