Τι να κάνετε για να μην «βάψει» το κόκκινο κρασί τα δόντια σας στις γιορτές

  • Ρούλα Τσουλέα
κόκκινο κρασί
Γιατί επηρεάζει το κόκκινο κρασί το χρώμα των δοντιών. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Ποια άλλα τρόφιμα και ροφήματα μπορεί να δημιουργήσουν αποχρωματισμούς.

Το κόκκινο είναι αγαπημένο χρώμα στις γιορτές, αλλά όχι πάνω στα δόντια σας. Αν, όμως, συνηθίζετε να σιγοπίνετε κόκκινο κρασί σε όλες τις γιορτινές συνάξεις, κινδυνεύετε να τα δείτε να αποχρωματίζονται. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να τα προστατεύσετε, σύμφωνα με μία ειδικό από τις ΗΠΑ.

«Όταν πίνετε κόκκινο κρασί, τα δόντια εκτίθενται σε τριπλή απειλή», λέει η Dr. Uchenna Akosa, επίκουρη καθηγήτρια Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι. «Η πρώτη είναι οι ανθοκυανίνες, οι φυσικές χρωστικές ουσίες των σταφυλιών που προσδίδουν στο κρασί το πλούσιο χρώμα του. Η δεύτερη είναι οι ταννίνες, μία ομάδα ουσιών που βοηθούν τις ανθοκυανίνες να προσκολληθούν στα δόντια».

Η τρίτη απειλή είναι η οξύτητα του κρασιού, η οποία φθείρει την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών, καθιστώντας την πιο πορώδη και επιρρεπή στην ανάπτυξη κηλίδων. Η αδαμαντίνη ουσία είναι το εξωτερικό, σκληρό περίβλημα των δοντιών (το «σμάλτο)».

«Η σκληρότητα της αδαμαντίνης ουσίας και η επιρρέπειά σας στην ανάπτυξη οδοντικής πλάκας είναι καθοριστικοί παράγοντες στον αποχρωματισμό των δοντιών από το κόκκινο κρασί», τονίζει η Dr. Akosa.

Τα καλά νέα είναι πως ο αποχρωματισμός αυτός δεν είναι αναπόφευκτος, προσθέτει. Αρκεί να ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές. Να τι συνιστά:

Προσέξτε πότε βουρτσίζετε τα δόντια σας

Να τα βουρτσίζετε πριν πιείτε κρασί και όχι αμέσως μετά. Όπως εξηγεί η Dr. Akosa, η οδοντική πλάκα κάνει το χρώμα των δοντιών να δείχνει αλλοιωμένο. Βουρτσίζοντάς τα 30 λεπτά πριν αρχίσετε να πίνετε κρασί, θα μειώσετε αυτό το πρόβλημα.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην εκθέσετε τα δόντια στην οδοντόκρεμα αμέσως μετά την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού. Και αυτό διότι με το δυνατό τρίψιμο ενδέχεται να προκληθούν αποτριβές της αδαμαντίνης ουσίας.

Μην αναμιγνύετε τα κρασιά

Αποφύγετε να πιείτε κόκκινο κρασί μετά από την κατανάλωση λευκού, διότι τα πρόσθετα οξέα του λευκού θα επιδεινώσουν τον αποχρωματισμό των δοντιών.

Μην πίνετε σκέτο κρασί

Η μάσηση φαγητού διεγείρει την παραγωγή σιέλου. Ειδικά ο συνδυασμός του κρασιού με τυρί έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μειώνει την οξύτητα του. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα και διατηρείται το φυσιολογικό pH του.

Να ξεπλένετε το στόμα σας

Όταν τελειώσετε το κρασί σας, φροντίστε να ξεπλύνετε καλά στο στόμα σας με σκέτο νερό. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την οξύτητα στο στόμα σας και θα περιορίσετε τα επιβλαβή βακτήρια.

Προσέξτε και τους άλλους «ενόχους»

Το κόκκινο κρασί δεν είναι το μοναδικό που μπορεί να δημιουργήσει κηλίδες στα δόντια σας, επισημαίνει η Dr. Akosa. Ανάλογες συνέπειες μπορεί να έχει στα δόντια και κάθε άλλο ρόφημα ή τρόφιμο που προκαλεί δύσκολα στην αντιμετώπιση σημάδια στα ρούχα, όπως:

  • Ο μαύρος καφές και το μαύρο τσάι
  • Τα μούρα, οι φράουλες και τα κεράσια
  • Το βαλσαμικό ξύδι
  • Οι σοκολάτες
  • Τα γλυκά

Επιπλέον, τα ροφήματα και τα αναψυκτικά με ανθρακικό μπορεί να βλάψουν την αδαμαντίνη ουσία και να καταστήσουν τα δόντια επιρρεπή στις κηλίδες. Επομένως, προστατευθείτε και από τις δικές τους επιδράσεις με τις συμβουλές που προαναφέρθηκαν, τονίζει η ειδικός. Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι το χρώμα των δοντιών αλλοιώνει σημαντικά και το κάπνισμα.

Φωτογραφία: iStock