Τι μπορεί να συμβαίνει αν ξαφνικά στα 60 σας αρχίσετε να βλέπετε εφιάλτες

  • Ρούλα Τσουλέα
εφιάλτες
Τι έδειξε πολυετής μελέτη με περισσότερους από 3.800 εθελοντές. Τι σχέση μπορούν να έχουν οι εφιάλτες με την ασθένεια με την οποία συσχετίσθηκαν. Τι συνιστούν οι ερευνητές σε όσους έχουν συχνούς εφιάλτες.

Οι άνθρωποι που αρχίζουν ξαφνικά να βλέπουν συχνά εφιάλτες μετά τα 60 τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο του Πάρκινσον, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που εκπόνησαν διαπίστωσαν πως οι άνδρες που έβλεπαν εφιάλτες μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν λίγα χρόνια αργότερα με τη νόσο.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πάσχοντες από νόσο του Πάρκινσον έχουν εφιάλτες συχνότερα απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Εν τούτοις, δεν ήταν γνωστό ότι τα όνειρα μπορεί να αποτελούν πρόδρομη ένδειξη της νόσου.

«Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον είναι πολύ σημαντική. Δυστυχώς όμως υπάρχουν ελάχιστες προειδοποιητικές ενδείξεις, ορισμένες εκ των οποίων (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης) είναι μη ειδικές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Abidemi Otaiku, νευρολόγος στο Κέντρο Υγείας Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Και συνέχισε: «Η έρευνά μας συνεχίζεται ακόμα. Ωστόσο βλέπουμε να αναδύεται ένα μοτίβο που υποδηλώνει πως καλό είναι να συμβουλεύονται έναν γιατρό όσοι βιώνουν σε προχωρημένη ηλικία αλλαγές στα όνειρά τους, χωρίς να υπάρχει εμφανής αιτία γι’ αυτές».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίζεται σε στοιχεία από 3.818 άνδρες. Κατά την έναρξή της όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 65 ετών και άνω. Οι ερευνητές τους είχαν ζητήσει να συμπληρώσουν μια σειρά από αναλυτικά ερωτηματολόγια. Ένα από αυτά  αφορούσε την ποιότητα του ύπνου και τα όνειρά τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 7,3 χρόνια κατά μέσον όρο. Στο μεσοδιάστημα, οι 91 από αυτούς εκδήλωσαν νόσο Πάρκινσον.

Όσοι είχαν δηλώσει πως πριν την έναρξη της μελέτης έβλεπαν συχνά εφιάλτες, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να την παρουσιάσουν.

Οι περισσότερες διαγνώσεις έγιναν κατά τα πρώτα 5 χρόνια της παρακολούθησης. Οι ασθενείς που είχαν συχνά εφιάλτες κατ’ αυτή την περίοδο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.

Κινητικά και μη-κινητικά συμπτώματα

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως οι άνθρωποι που μια μέρα θα διαγνωστούν με Πάρκινσον, είναι πιθανό να έχουν πρόδρομα συμπτώματα μερικά χρόνια νωρίτερα.

Τα πρόδρομα συμπτώματα ως φαίνεται είναι μη-κινητικά και προηγούνται των (πολύ πιο γνωστών) κινητικών συμπτωμάτων της  τα οποία, κατά σειρά εμφάνισης, είναι:

  • Οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία)
  • Η δυσκαμψία
  • Ο τρόμος (τρέμουλο)

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση eClinicalMedicine.

Προγενέστερες μελέτες για τον ύπνο και τα όνειρα έχουν συσχετίσει τους συχνούς εφιάλτες με βλάβη στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Η νόσος Πάρκινσον που προκαλεί εκφύλιση του εγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους βλάβες, λένε οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock