Τι μπορεί να σημαίνει ο πόνος και το “κάψιμο” στα πέλματα το βράδυ: Κάντε εξετάσεις αίματος λένε ειδικοί

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πέλματα
Εκτός από τους συνήθεις πόνους και τραυματισμούς, κάποιες ενοχλήσεις στα κάτω άκρα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν κάποια γενικότερα προβλήματα υγείας, ειδικά όταν ξαπλώνετε για ύπνο.

Και αν ποτέ αισθανθείτε ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα στα πέλματά σας τη νύχτα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας και ίσως να κάνετε εξετάσεις αίματος.

Ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας εάν παρατηρήσετε πόνο, ή “κάψιμο” στα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών σας τη νύχτα

Παρά το πόσο σοβαρή απειλή είναι, η καρδιακή νόσος συνήθως δεν εμφανίζει σημάδια, ή συμπτώματα μέχρι να “αποκαλυφθεί” σε ιατρική εξέταση ρουτίνας ή σε ένα σημαντικό ιατρικό συμβάν. Αλλά στην περίπτωση της υψηλής χοληστερόλης, ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι ο επίμονος πόνος στα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών σας όταν, ξαπλώνετε το βράδυ για ύπνο.

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια καθημερινή ενόχληση, ένα “κάψιμο, ή πόνος στα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών σας ενώ ξεκουράζεστε, ή ξαπλώνετε στο κρεβάτι” θα μπορούσε να είναι σημάδια ενός ιατρικού προβλήματος που είναι γνωστό ως περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ). Η πάθηση είναι μια μορφή αθηροσκλήρωσης (σκλήρυνση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων λόγω της συσσώρευσης LDL χοληστερόλης που εμποδίζει τελικά τη ροή του αίματος) που επηρεάζει τα άκρα του σώματος.

Το σύμπτωμα μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτός ο πόνος της περιφερικής αρτηριακής νόσου συνήθως εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της σωματικής άσκησης. Αυτό την καθιστά πιο εύκολο να συγχέεται λανθασμένα ως σύμπτωμα κόπωσης. Αλλά καθώς η ΠΑΝ επιδεινώνεται και τα αιμοφόρα αγγεία συνεχίζουν να στενεύουν, τα συμπτώματα συχνά αρχίζουν να εμφανίζονται τη νύχτα ως σπασμοί, ή κράμπες στα δάχτυλα και σε όλο το πέλμα μέχρι και την φτέρνα, σύμφωνα με τον δρ. Darren Schneider, διευθυντής του Κέντρου Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell της Ν. Υόρκης. Και, δυστυχώς, αν και ο πόνος μπορεί να φαίνεται σαν μια ενόχληση που σχετίζεται με την ηλικία, θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή προειδοποίηση υγείας.

Οι επιδράσεις της ΠΑΝ μπορεί να επεκταθούν πέρα από τα άκρα. Το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος είναι αλληλένδετο. Οι ασθενείς με αθηροσκλήρωση των ποδιών έχουν συνήθως αθηροσκλήρωση και σε άλλα μέρη του σώματος. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (γνωστό και ως «μίνι εγκεφαλικό«), ή προβλήματα με τις νεφρικές αρτηρίες.

Ο πόνος στα πόδια σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι σημάδι περιφερικής αρτηριακής νόσου

Η εμφάνιση και άλλων συμπτωμάτων μαζί με τον πόνο στα πέλματα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Η ΠΑΝ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στην εμφάνιση των ποδιών που τα κάνουν να φαίνονται πιο “λαμπερά”, ή πιο “μπλε”. Και μπορεί επίσης να αισθανθείτε «πόνο ή κράμπα» στα χέρια σας κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης, εάν εκεί βρίσκεται η μερική απόφραξη των αγγείων.

Τελικά, ορισμένοι ασθενείς με ΠΑΝ παρατηρούν, ότι τα προσβεβλημένα άκρα τους γίνονται πιο κρύα και έχουν ασθενέστερο σφυγμό, καθώς η κυκλοφορία του αίματος διακυβεύεται σταδιακά. Άλλοι εμφανίζουν βραδύτερη ανάπτυξη των νυχιών τους που τα κάνει παχύτερα, ή βγάζουν πληγές στα πόδια, τα πέλματα, ή τα δάχτυλα των ποδιών, οι οποίες αργούν να επουλωθούν. Οποιοδήποτε από αυτά είναι σημάδι ότι πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://my.clevelandclinic.org, https://www.health.com, https://www.hopkinsmedicine.org, https://www.aurorahealthcare.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαινόμενο Raynaud: Πότε τα κρύα δάχτυλα σε χέρια και πόδια δεν είναι απλά κακή κυκλοφορία αίματος

“Καμπανάκι” για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας

Σημάδι αυξημένης χοληστερόλης αν προσέξετε να βγαίνουν αυτά στα πόδια σας

Τα σταφύλια μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη κατά 8% μέσα σε έναν μήνα